Devet godina nakon napada na antifašiste neonacisti i dalje bez osude

17:10:00 07.10.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da je zastrašujuće i sramno što ni posle devet godina nema jasne, oštre i nedvosmislene osude i kazne za neonaciste koji su 7. oktobra 2007. godine kamenicama napali antifašističku kolonu.

Devet godina nakon napada na antifašiste neonacisti i dalje bez osude

Do sada su osuđena i kažnjena samo dvojica neonacista, Dolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle više godina odlaganja suđenja sami priznali krivicu i nagodili se sa tužilaštvom. Prošle godine, Više javno tužilaštvo je odustalo od daljeg krivičnog gonjenja većine neonacista, uz obrazloženje da su bili kažnjeni prekršajno, a dvojici će se uskoro suditi po ublaženoj optužnici.

Podsetimo, suđenje njihovom vođi Goranu Davidoviću traje od 2009. u odsustvu. On se u sudnici nikada nije pojavio, bez obzira na postojanje poternice. Sledeđe ročište zakazano mu je za 17. oktobar.

"Ovakvim odnosom pravosudnih organa, kažnjeni su oni koji se zakona drže i hiljade ljudi koji su u toj antifašističkoj koloni tog dana sprečili da se u Novom Sadu slavi rođendan Hajnriha Himlera. Ovakvim odnosom pravosudnih organa, nagrađeni su oni koji su tog dana kamenicama razbili glavu jednom od učesnika antifašističke kolone i podizali ruku u znak nacističkog pozdrava", navodi se u saopštenju LSV-a.

Ligaši dodaju da je na taj način u zemlji, koja je bezbrojnim žrtvama platila borbu protiv fašizma i koja treba da bude ponosna na svoju antifašističku borbu, faktički legalizovan napad na antifašiste.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?