Devet grobnica pronađeno na Podbari

17:09:00 09.09.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Devet grobnica otkriveno je na uglu ulica Matice srpske i Baranjske, prilikom pripremanja terena za novu zgradu. Grobovi, osam očuvanih i jedan uništen skeletni, pronađeni su nakon rušenja kuće u tom delu Podbare.

Devet grobnica pronađeno na Podbari

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada kažu da su grobnice stare najmanje 200 godina. Dušanka Veselinov, arheološkinja konzervatorka, kaže da je interesantno što su, u odnosu na sve novovekovne nekropole u centru grada, ovi pokojnici sahranjivani bez sanduka i priloga.

- Vrlo su plitko ukopani, na nekih 30 do 50 centimetara u odnosu na postojeću kotu ulice. Kada završimo iskopne radove investitor će moći da nastavi da gradi. Sada radimo terenske radove, dokumentaciju, prikupljanje podataka, onda sledi kabinetski rad i dalje proučavanje, pa ćemo se truditi da što više saznamo - rekla je Veselinov.

Prema rečima arheooga iskopine su orijentisane u pravcu zapad-istok i predstavljaju hrišćansku gorbnicu.

Podsetimo, nekoliko metara od tih nekropola, na prostoru biblioteke Matice srpske, iskopani su grobovi iz perioda bronzanog doba, a krajem prošle godine, kod Glavne pošte, pronađeni su tragovi najstarijeg naselja na području Novog Sada upravo iz tog dela pristorije.

Izvor: RTV.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.5 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?