Devetnaest godina od pogibije Olega Nasova i rušenja Varadinskog mosta

17:04:00 01.04.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Na današnji dan 1. aprila 1999. godine u 5:05 časova prilikom napada NATO- srušen je Varadinski most i tom prilikom život je izgubio Novosađanin Oleg Nasov (29). On je bio prva žrtva bombardovanja u Novom Sadu.

Devetnaest godina od pogibije Olega Nasova i rušenja Varadinskog mosta


I pored policijske blokade koja je zaustavljala saobraćaj, na mostu se ipak našao Nasov koji je, vozeći bicikli, išao iz Petrovaradina u Rafineriju na radno dežurstvo. Poginuo je, a tri meseca kasnije, 2. jula, rodio mu se sin Oleg.

Povodom ovog tragičnog događaja gradonačelnik Miloš Vučević položio je vence na spomenik Olegu Nasovu na spomen-obeležje kod Varadinskog mosta, a polaganju venaca prisustvovali su i roditelji nastradalog Nasova. Svake godine predstavnici vlasti su polagali vence na ovom mestu, ali državni organi nikada značajnije nisu pomogli porodici Nasov.

- Kada je u pitanju obeležavanje ovakvih događaja, nema reči koje mogu biti prikladne i svojim značenjem iole nadomestiti pretrpljene gubitke porodice, kao ni dočarati sve ono što su ljudi preživljavali pre devetnaest godina. Mostove možete obnoviti i nove sagraditi, ali ljudske živote ne možete vratiti. Jedna od velikih životnih nepravdi koja nas je zadesila te ratne 1999. godine, desila se upravo prvog dana aprila, kada se Olegovog život tragično završio. Želim da iskažem saučešće porodici, ali i da istaknem da se život uvek nekako bori za one pravedne stvari i da se na posletku iznedri ljubav, a tako se i namestilo, da se tri meseca posle velike tragedije, rodi Olegov sin koji je porodici dao snagu za život. Nadam se da ćemo ubrzo krenuti u konkretizaciju inicijative Olegovog oca Milivoja da se naparvi spomen-poča sa imenima 313 Novosađana koji su bili žrtve ratova od 1990. do 1999. godine - izjavio je gradonačelnik.

Petrovaradinski ili Varadinski most sagrađen pod zvaničnim imenom Most maršala Tita kao privremeno rešenje odmah posle Drugog svetskog rata 1945. godine, ali na kraju nikada nije zamenjen. Režim Slobodana Miloševića sagradio je „Varadinsku dugu“ 2000. godine i taj most je pušten u saobraćaj početkom oktobra. Ovaj most, koji je kasnije zvanično dobio ime Varadinski most ni danas nema upotrebnu dozvolu, jer nikada nije urađena antikorozivna zaštita. Na njemu su vidljiva oštećenja, ali nema informacija hoće li ikada biti popravljan.

Dva dana posle rušenja Varadinskog mosta srušen je i Most slobode (3.aprila), dok je Žeželjev most preživeo nekoliko udara bombi i raketa i končano pao 26. aprila.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?