Devetnaest prekršajnih prijava protiv novosadskih roditelja zbog neopravdanih časova

19:03:00 19.03.2019, Komentara: 0

Novi Sad – U Prekršajnom sudu u Novom Sadu prošle godine je podneto 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka radi utvrđivanja odgovornosti roditelja, čija su deca neopravdano izostajala iz škole. Od toga, kako predočavaju u Prekršajnom sudu, rešeno je pet predmeta. Kako pišu Novosti, u jednom slučaju zahtev je odbačen, izrečena je jedna opomena, a u tri slučaja su roditelji kažnjeni sa po 5.000 dinara, jer njihova deca nisu redovno pohađala nastavu.

Devetnaest prekršajnih prijava protiv novosadskih roditelja zbog neopravdanih časova


- Preostalih 14 predmeta i dalje je u radu - navode u Prekršajnom sudu.

U 2019. podnet je jedan takav zahtev zbog istog prekršaja, i nije rešen.

Nedolazak u školu, ili bežanje sa pojedinih časova, đaci pokušavaju da pravdaju raznim izgovorima, mada ima i onih učenika koje su roditelji, bez obzira na razlog, spremni da opravdaju u školi.

- U slučajevima kada đak do pet časova izostaje bez opravdanja, o tome odmah obaveštavamo roditelje - kaže Jelena Pastonjacki, predsednik Aktiva direktora novosadskih osnovnih škola, inače direktor OŠ „Vasa Stajić“. Ona ističe da škola primenjuje pojačan vaspitni rad sa đacima, za koje se utvrdi da neopravdano izostaju. Ukoliko su takva odsustvovanja česta, obaveštavaju i Centar za socijalni rad, i kao krajnja mera primenjuje se prijava sudu protiv roditelja.

U srednjim školama je dozvoljeno da đak ima 25 neopravdanih časova. Učenici, posebno oni iz okolnih mesta, nedolazak na prvi i drugi čas pravdaju kašnjenjem autobusa, odlaskom kod zubara. Ima i onih koji tvrde da se mama razbolela, pa su morali da ostanu da čuvaju mlađeg brata ili sestru...


Izvor: Novosti


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
12°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 997.3 mb
Vetar: 8 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?