Devojčica iz Vranja dobila veštačku ruku odštampanu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

14:07:00 03.07.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Četvorogodišnja devojčica iz Vranja dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji, a veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Devojčica iz Vranja dobila veštačku ruku odštampanu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

Zahvaljujući saradnji naučnika iz regiona i sveta, devojčica, koja od rođenja nema podlakticu desne ruke, moći će da vozi bicikl, uzima ili prinosi stvari protezom. Stručnjaci nameravaju da veštačku ruku razviju tako da devojčica može u budućnosti njome i da piše.

Prema rečima Vladimira Todorovića, rukovodioca laboratorije iDEAlab, ideja i realizacija izrade dečje veštačke ruke pokrenuta je od strane iDEAlab laboratorije u Zenici, koja je prva u široj okolini počela sa izradom ovakvog ortopedskog pomagala.

- Nakon ovog slučaja, koji se brzo pročuo u regionu, javila nam se porodica iz Vranja čije dete ima sličan problem, odnosno urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, a koja je preko kolega iz iDEAlab Zenica došla do nas - kaže Todorović.

U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3D štampača. Finalni model je poslat u Vranje porodici devojčice i sa FTN sa nestrpljenjem očekuju da čuju nove reakcije.

- Kada prođe vreme odmora, organizovaćemo testiranje ruke i videti da li još nešto treba da se koriguje. Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prinošenje i pridržavanje stvari. Neka sledeća etapa u istraživanjima bila bi da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanja - rekao je Movrin.

Šest centara primenjene nauke

Projekat iDEAlab, koji je kroz program TEMPUS Evropske unije realizovan od 2013. do 2017. i čiji je nosilac Univerzitet u Novom Sadu, omogućio je kreiranje šest centara primenjene nauke, tri u Srbiji (Novi Sad, Subotica i Zrenjanin), dva u BiH (Zenica i Banjaluka) i jedan u Crnoj Gori (Podgorica). U iDEAlabu danas nastaju, razvijaju se pod mentorstvom i pripremaju za komercijalizaciju ideje studenata i istraživača. Sarađuju sa brojnim medicinskim ustanovama, a nekima od njih već godinama prave implante za koštane prelome lobanja.

Izvor: Blic.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?