Direktor Doma zdravlja: Nov sistem zakazivanja dobar, nema manjka lekara

19:03:00 19.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Direktor Doma zdravlja „Novi Sad“ Veselin Bojat izjavio je da je novi sistem zakazivanja pregleda preko kol centra dao svoje dobre rezultate, iako je potrebno malo ga korigovati i poboljšati.

Direktor Doma zdravlja: Nov sistem zakazivanja dobar, nema manjka lekara


On je u izjavi za Euronews Srbija istakao da se kod 92 odsto izabranih lekara može zakazati danas za danas, a kod ostalih danas za sutra, eventualno prekosutra. Tako je, kaže, i kod određenih specijalnosti, pre svega, ginekologa, a onda i u specijalističkim službama.

Bojat ističe da se takvim radom pojavilo između 2.000 i 2.500 slobodnih termina, koji su u pređašnjem načinu zakazivanja, do 5. u mesecu, nestajali.

- Da li su to pacijenti koji odustanu od pregleda, mi to ne znamo. Takođe, dolazilo je do toga i da su se termini preklapali ili su se neki pacijenti zakazivali za skrining, a išli su na preventivni pregled ili je bila u pitanju kontrola, tako da se pacijent vodio na više lista - kaže Veselin Bojat.

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite kažu da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, sada stigla na naplatu, i da je posledica toga nedovoljan broj specijalista. Dodaju da zbog više faktora pacijenti ne uspevaju da zakažu preglede. Bojat kaže da u specijalističkim službama u Domu zdravlja u Novom Sadu nema nekog manjka lekara.

- Imamo manjak u pedijatrijskoj službi i u oftalmologiji takođe. Sve manje je problema i žalbi pacijenata što znači da sistem ide u nekom dobrom pravcu. Sistem, inače, mora potpuno da zaživi da bismo mogli da konstatujemo da li nešto može da bude bolje i da nešto menjamo - objašnjava on.

Ističe da su problemi više tehničke prirode i da postoje periodi kada je teže dobiti kol centar zbog prevelikog interesovanja građana. Napomenuo je i da je broj operatera u kol centru novosadskog Doma zdravlja dupliran, da bi mogli da odgovore na veliki broj poziva.

- Imamo udarne termine poput ponedeljka kada imamo po 10.000 poziva. Takođe, i u toku svakog dana imamo neke pikove, poput perioda od 8.30 i 10.30 sati ujutru kada se ostvari i više od 40 odsto pokušaja poziva našem kol centru, dok popodne imamo termine kada nazove samo dvadeset pacijenata u roku od dva sata i tada je mnogo lakše ostvariti vezu - pojašnjava on.


Izvor: Euronews Srbija


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 2 m/s, NNW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?