Đaci ETŠ „Mihajlo Pupin“ osmislili robota koji može da istražuje nepristupačna područja

17:03:00 10.03.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Učenici novosadske Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ napravili su robota sa veštačkom neuronskom mrežom, koji ima mogućnost učenja i samostalnog donošenja odluka, jer ne radi po unapred definisanom programu.

Đaci ETŠ „Mihajlo Pupin“ osmislili robota koji može da istražuje nepristupačna područja

foto: ilustracija, pixabay

U pitanju je automatizovani samohodni robot, nalik na automobil, koji poseduje veštačku inteligenciju. Kako piše Blic, robota, koji je nazvan „javorko“, osmislili su učenici trećeg razreda smera Informacione tehnologije Jovan Dožić, Mlađen Stojaković i Đorđe Jeremijić. Oni objašnjavaju da neuronska mreža na robotu uči svakog trenutka na sopstvenim greškama tokom rada, kao i pomoću slika dobijenih sa kamere, koja neprestano snima i posmatra prostor oko robota pod uglom od 180 stepeni.

- „Javorko“ raspoznaje različite objekte i predmete koji ga okružuju tako da može da nađe primenu u istraživanju nepristupačnih područja poput grotla vulkana ili teško radioaktivnih područja, u pronalaženju i prepoznavanju osoba u ruševinama, ali i eventualnom istraživanju drugih planeta - pričaju tvorci.

Dodaju i da mozak robota pokreće mikroračunar „raspberry Pi“, veličine jedne kreditne kartice, koji poseduje četvorojezgarni računarski procesor. On okreće softversku neuronsku mrežu sposobnu da sama razmišlja i daje zaključke.

Đaci ETŠ „Mihajlo Pupin“ osmislili robota koji može da istražuje nepristupačna područja

Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin"

Oni su nesebičnu pomoć u realizaciji ovog projekta dobili od profesora programiranja Nebojše Bogićevića i profesora elektrotehnike Saše Skoka. Profesori kažu da je ovo jedinstven primer u našoj zemlji da učenici samoinicijativno pokrenu jedan ovako ozbiljan projekat koji zahteva puno rada i truda, ali i znanja, i to onog koje se stiče tek na fakultetu.

Profesori dodaju i da je „javorko“ samo jedan u nizu projekata učenika kojima se ponosi ova novosadska škola, čiji se đaci takmiče i sa studentima.

Inače, maturanti ove škole na smeru Tehničar mehatronike osmislili su robotsku ruku koju su samostalno izradili, sastavili i isprogramirali kako bi svoju školu promovisali na Sajmu obrazovanja koji je ovih dana održan na Novosadskom sajmu. Tvorci ovog projekta, koji nazivaju industrijskim manipulatorom, su učenici Aleksa Stipanović, Luka Duđak, Ivan Đorđević, Igor Brdar i Đorđe Gajinović, uz pomoć profesorice Milice Milosavić Karaba.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Milica

, *.dynamic.sbb.rs

Svala cast momci!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?