Đuka i bizonke pokušali da pobegnu iz odgajališta na Fruškoj gori

11:07:00 29.07.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Bizon Đuka i bizonke pobegli su posle oluja, koje su prošle nedelje pogodile Srbiju, iz odgajališta na Fruškoj gori, ali su oba puta pronađeni i vraćeni.

Đuka i bizonke pokušali da pobegnu iz odgajališta na Fruškoj gori


Kako piše Danas, velika šteta koju su prouzrokovale poslednje dve oluje na Fruškoj gori uništile su ogradu uzgajališta „Ravni“ i lovišta „Vorovo“, zbog čega su divlje životinje napustile ovaj ograđeni prostor Nacionalnog parka. Kako je rekao v.d. direktora Javnog preduzeća Nacionalni park „Fruška gora“ Živko Cvetković, radnici nacinalnog parka trenutno ne ulaze u ovaj ograđeni prostor kako ne bi uzbunjivali životinje koje su još unutra. Cvetković se nada da je većina divljači ostala u ograđenom prostoru, ali to neće proveravati dok ograda ne bude popravljena.

Šteta je, dodaje, ogromna, na 40 kilometara dugoj ogradi, na svakih 50 metara je neko drvo palo i urušilo je. Kaže da će popravka trajati par meseci.

- Bizone smo oba puna našli blizu ograde. Svi su tu, nepovređeni. U prvoj oluju na nekih 500 metara, a u drugoj malo dalje, na oko kilometar. Ali tražili smo ih odmah posle nevremena, u noći i pred zoru, da smo čekali duže možda bi oni otišli i dalje. Za jelene to ne mogu reći, oni su otišli, ali koliko njih, ne možemo da pretpostavimo. Pokušavamo da ih zadržimo hranom. A da li će se vratiti na hranilišta, nadam se da hoće - rekao je Cvetković.

Zbog popadalih stabala radnici nisu mogli na vreme da se probiju do hranilišta da nahrane životinje i one su, budući da u blizini ima neovršenih pšeničnih polja i polja pod kukuruzom, koji je u fazi mlečne zrelosti i primamljiv za ishranu divljači, krenule u atare. Ograda oko uzgajališta i lovišta i dalje je urušena na mnogim delovima, pa divljač može da migrira.

Direktror smatra da se deo divljači sigurno neće vratiti i da će ostati u otvorenom delu Nacionalnog parka.

Iz ovog uzgajališta, godišnje se u prirodu centralne Srbije pusti oko 25 evropskih jelena, ali sada prvo mora da se proceni koliko ih je uopšte ostalo na uzgajalištu.

Đuka, Fruška, Mila, Ninja i Cveta, bizoni su koji su prošle godine stigli na Frušku goru iz Poljske i nastanjeni su u ovaj ograđeni deo.


Izvor: Danas


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
20°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1000.9 mb
Vetar: 8 m/s, SSE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?