Đurić i Tabaković: Voda u Novom Sadu ispravna za korišćenje

16:09:00 13.09.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Voda u Novom Sadu je apsolutno ispravna za korišćenje, zaključak je sa današnje konferencije za novinare, na kojoj su gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Milena Tabaković i načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju tog Instituta prof. dr Sanja Bijelović predstavili izveštaje o ispravnosti i kvalitetu vode za avgust i septembar ove godine.

Đurić i Tabaković: Voda u Novom Sadu ispravna za korišćenje

foto: Grad Novi Sad

– Izveštaji jasno i nedvosmisleno pokazuju da je voda iz gradskog vodovoda kontinuirano dobra i bezbedna za upotrebu. Prvi izveštaj se odnosi na kvalitet vode u avgustu, kada su pojedine političke partije, krajnje neodgovorno, tvrdile da voda nije zdravstveno ispravna. Suprotno njihovim navodima, u zaključku izveštaja Instituta utvrđeno je da u prečišćenoj vodi iz gradskog vodovoda nema pretnji po zdravlje ljudi. I u izveštaju koji se odnosi na deo septembra stoji da je voda apsolutno ispravna. Dakle, voda je kontinuirano ispravna, a mi ćemo nastaviti da unapređujemo sistem vodosnabdevanja, kako bismo obezbedili dovoljne količine ispravne vode za piće za sve Novosađane – rekao je Đurić na konferenciji.

V.d. direktora IZJZV dr Milena Tabaković rekla je da je rad Instituta potpuno javan i transparentan, a da ta institucija redovno obaveštava javnost, kako putem zvaničnog sajta i medija, tako i putem dostavljanja Izveštaja korisnicima.

– Odgovor Instituta koji je toliko pominjan u medijima i označen kao „tajna“ nije protumačen na adekvatan niti korektan način. Institut je tada precizirao da je korisnik ispitivanja jedini vlasnik podataka, i u tom smislu smo tražioca informacije uputili na Gradsku upravu za komunalne poslove. Tvrdnje da smo želeli nešto da sakrijemo predstaljaju čistu politizaciju i zamenu teza – rekla je ona.

Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta prof. dr Sanja Bijelović istakla je da oni uzorci koje sami donesu korisnici u Institut, bez stručnog uzorkovanja, nisu relevantni, odnosno da se ne priznaju kao validan dokument

– U oba izveštaja koji su rađeni prema zakonskoj regulativi i po međunarodno priznatoj metologiji, kako za avgust, tako i za septembar, dokazano je da je voda zdravstveno ispravna i to analizom više od 50 mikrobioloških, fizičkih i hemijskih parametara – istakla je Bjelović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
10°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1013.1 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Pet 8° - 18° Jak vetar
Sub 6° - 17° Jak vetar

Anketa

Kupate li se na Štrandu?