Đurić kaže da je lakše nadoknaditi ljudima štetu od poplava, nego je sprečiti

16:06:00 08.06.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je da je lakše da se šteta od poplava usled obilnih padavina ljudima nadoknadi, nego da se ulaže u kanalizaciju koja može da podnese veliku količinu padavina.

Đurić kaže da je lakše nadoknaditi ljudima štetu od poplava, nego je sprečiti

foto: arhiva, 28. maj 2023.

Podsetimo, prethodnih nedelja su kiše gotovo svakodnevne, a u nekoliko navrata bile su toliko intenzivne da su ulicama Novog Sada i prigradskih naselja tekli potoci. Poplave su napravile vleike probleme i značajne materijalne štete građanima.

Milan Đurić za 021.rs kaže da je osnovni problem to što je palo mnogo više vode nego što novosadska kanalizacija može da primi.

- Prvo moramo znati da je palo 65 litara kiše po metru kvadratnom, a to je pedesetogodišnja kiša. Meni je za početak najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava - kaže Đurić i dodaje da je u pitanju elementarna nepogoda.

Na pitanje portala 021.rs šta bi grad mogao da uradi kako se ovakva slika kojima se svedočilo u prethodnom periodu ne bi ponavljale, Đurić kaže da zbog toga postoji kanalizacija.

- Svaki kanalizacioni sistem u Evropi može da primi oko 15 litara kiše po kvadratnom metru, a nama je palo 65 litara i nijedan sistem ne može to da istrpi. Može se raditi kanalizacija koja može toliku količinu padavima da izdrži, ali to nije ekonomski opravdano. Lakše je ljudima nadoknaditi štetu koji su pretrpeli - objašnjava gradonačelnik.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 996.9 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?