Đurić: Nezapamćeno nevreme, Železnica: Nadvožnjak izgrađen kvalitetno, ali je u nižem delu grada

16:05:00 19.05.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je da je u sredu naš grad pogodilo nezapamćeno nevreme, ali da su se gradske službe na vreme mobilisale, izašle na teren i osposobile grad.

Đurić: Nezapamćeno nevreme, Železnica: Nadvožnjak izgrađen kvalitetno, ali je u nižem delu grada

foto: Nadvožnjak 15. februara 2023. prilikom otvaranja i 17. maja 2023. nakon prve jače kiše

On je gostujući na televiziji Prva rekao da je prekjuče u Novom Sadu palo 65 litara kiše po kvadratnom metru, a da je u avgustu, kada smo, takođe, imali poplave, palo 40 litara po kvadratnom metru.

- Nijedna kanalizaciona mreža ne može da primi tu količinu padavina – ocenio je Đurić.

- Brzo smo se mobilisali, sve komunalne službe grada, republike i pokrajine, vatrogasci, policajci, žandarmerija. Ovim putem se svima njima zahvaljujem. Osposobili smo grad oko ponoći. Najviše smo se plašili za naše građane. Mi smo odmah u javnost pustili brojeve telefona da se građani javljaju za pomoć. Čak je i policija pomogla da dve gospođe sigurno budu odvezene do Betanije i tamo se porode. Juče su sve ekipe bile isto na terenu, sa sremske strane je bilo bujičnih voda koje su malo oštetile saobraćajnice. Nama ostaje da danas sednemo i da vidimo koliko možemo bolje da uradimo u sledećem periodu – izjavio je on.

O tome zašto je ispod nadvožnjaka u Partizanskoj ponovo bio potop, kada je pre tri meseca, po završetku radova, rekao da je sve urađeno perfektno i da su poplave prošlost, prilikom televizijskog gostovanja gradonačelnik nije govorio.


„Infrastruktura železnice Srbije“: Sve po projektu i kvalitetno,

„Infrastruktura železnice Srbije“ saopštila je da je železnički nadvožnjak u Partizanskoj ulici u Novom Sadu izgrađen „po projektu i kvalitetno“. Oni navode da je u situaciji kada je 17. maja, usled naglih i obilnih padavina, jedan deo Novog Sada bio pod vodom, a sa poplavama su suočeni delovi Srbije i čitav region, tendenciozno je i zlonamerno na bilo koji način dovoditi u pitanje kvalitet radova izvedenih prilikom izgradnje novog železničkog nadvožnjaka.

- Svi radovi na izgradnji novog nadvožnjaka u Partizanskoj ulici u Novom Sadu, u okviru projekta brze pruge Novi Sad – Subotica, urađeni su prema projektu, uključujući i rešavanje problema odvođenja atmosferskih voda, sa kojim se ovaj deo grada godinama unazad susretao. Prilikom izgradnje železničkog nadvožnjaka na brzoj pruzi u Partizanskoj ulici u potpunosti je bio rešen dugogodišnji problem odvođenja atmosferskih voda, ali u situaciji velikih vremenskih neprilika i obilnih kiša, taj sistem jednostavno nije mogao da odjednom primi i odvede toliku količinu vode. Kao što to nije bilo moguće ni na drugim lokacijama u Novom Sadu, ali i u drugim delovima Srbije, kao ni u brojnim gradovima u regionu. Toliku količinu padavina u tako kratkom roku, jednostavno, nijedan odvodni sistem nije u mogućnosti da odmah reši - navodi se u saopštenju.

„Infrastruktura železnice Srbije“ ističe i da je u sredu na Novi Sad palo kiše „na nivou stogodišnjeg proseka“.

- To je izazvalo akumuliranje vode ispod više mostova i nadvožnjaka u gradu, pa i ispod železničkog nadvožnjaka u Partizanskoj ulici. Situaciju sa poplavama u Novom Sadu otežala je na ovoj lokaciji i činjenica da se Partizanska ulica nalazi u nižim delovima grada, zbog čega su se tu sakupljale veće količine vode. Postojeća kanalizacija tokom noći je primala i odvodila vodu na teritoriji čitavog grada, pa i sa lokacije železničkog nadvožnjaka u Partizanskoj ulici. Do jutra je sva voda otekla sa ove lokacije, nakon čega su komunalne službe Novog Sada koje su čitave noći radile i dežurale, očistile nanose mulja u kanalima i samoj ulici – ističe se u saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1001.3 mb
Vetar: 1 m/s, SSW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?