Dodeljena gradska priznanja

09:10:00 24.10.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Gradska priznanja - Oktobarska nagrada i Novembarska povelja dodeljeni su juče u Gradskoj kući povodom Dana oslobođenja Novog Sada.

Dodeljena gradska priznanja

foto: Grad Novi Sad

Dobitnici Oktobarske nagrade su direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, volonteri i volonterke Novog Sada i Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, dok su Novembarsku povelju dobili vladika bački Irinej Bulović, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Gradska biblioteka.

U ime volontera i volonterki Novog Sada nagradu je primio Milan Dudić, najstariji volonter Novosadskog volonterskog servisa, u ime Klinike za infektivne bolesti nagradu je primila prof. dr Vesna Turkulov, u ime Medicinskog fakulteta povelju je primila dekan prof. dr Snežana Brkić, a u ime Gradske biblioteke direktor Dragan Kojić. Priznanja su im u ime Grada predali gradonačelnik Miloš Vučević i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović.

- Ništa ne može da umanji snagu dana sećanja na besmrtne junake koji su dali živote da oslobode Novi Sad od fašističkog zla. Ništa ne može da izbriše sećanje na hrabrost i ogromne žrtve koje su oslobodioci Novog Sada podneli za našu budućnost i za budućnost naše dece. Nikada nećemo žrtvovati slobodu koja je građena na grobovima naših hrabrih predaka, a vreme koje neumitno prolazi nikada neće umanjiti veličinu njihovog podviga. Deveti put imam tu retku privilegiju da u ime svih Novosađana čestitam najboljima među nama, ali prvi put mogu da im zahvalim na tome što su nam spasavali živote. Da kažem jedno ogromno hvala na bezrezervnoj borbi i hrabrosti, na tome što ni jednog trenutka nisu odustajali, što ni jednog sekunda nisu posustajali, što su radili izvan granica ljudske izdržljivosti. Novi Sad je slika svih nas, naš odraz u ogledalu. Današnji Novi Sad pokazuje da žrtve naših predaka nisu bile uzaludne. Novi Sade, srećan ti dan osvajanja slobode – izjavio je Vučević.

U ime laureata obratio se dr Irinej Bulović koji je naglasio da je u osnovi novembarskih i oktobarskih događaja borba naroda za slobodu i jedinstvo.

- Nama ostaje obaveza da se trudimo da budemo u službi našeg naroda, a nemam nikakve sumnje u to, gledajući pored sebe ove časne ljude. Novi Sad ima čime da se ponosi. Eparhija bačka se u protkle tri decenije trudila da bude otvorena za saradnju sa svima. Po primeru mojih velikih prethodnika, novčani deo ove nagrade biće prosleđen dobrotvornoj ustanovi Eparhije bačke za realizaciju projekta Narodne kuhinje, a za nekoliko dana biće izvršeno osvećenje prostorija, čime će zvanično otpočeti njen rad – poručio je Bulović.

Uručenje nagrada proteklo je u malo drugačijoj atmosferi zbog pandemije koronavirusa. Izostala je svečana akademija, a zvanica na uručenju bilo je daleko manje. Svi prisutni su nosili maske, osim sveštenih lica. U prvom redu bez maske bio je i sam vladika bački Irinej Bulović, ovogodišnji dobitnik Novembarske povelje.

Podsetimo da je Skupština grada direktoru Arhiva Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću nagradu dodelila za izuzetna zalaganja u oblasti kulture, književnosti i istorije, čime je doprineo očuvanju i jačanju nacionalnog identiteta, razvoju i promovisanju savremene srpske kulture u međunarodnim okvirima. Volonterima i volonterkama Novog Sada Oktobarska nagrada dodeljena je za izuzetno angažovanje u svim oblastima života i rada lokalne zajednice, u svakodnevnim i vanrednim situacijama, kojim su podigli svest o značaju zajedništva i solidarnosti za razvoj čitave zajednice. Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine visoko gradsko priznanje dodeljeno je za rezultate ostvarene u nastavno-naučnom radu, požrtvovanost i entuzijazam zaposlenih u borbi protiv infektivnih bolesti i nesebiču hrabrost u uslovima visoke zaraznosti, kada su u ratu protiv novog virusa, kovid-19 stali na prvu liniju borbe za život i zdravlje svojih sugrađana.

Vladika bački Irinej Bulović dobio je Novembarsku povelju za doprinos obnavljanju religijskog života, razvoj duhovnosti i plodan naučno-bogoslovski, književni, prevodilački i prosvetiteljski rad. Medicinskom fakultetu povelja je dodeljena za dostignuća ostvarena odgovornim i nesebičnim timskim radom i organizacijom svih nastavnika, saradnika, studenata i osoblja fakulteta na sprečavanju širenja kovida-19, kojim su pružili nemerljiv doprinos zdravstvenoj sigurnosti i zaštiti građana. Gradskoj biblioteci visoko gradsko priznanje dodeljeno je za 175 godina rada, začetog na tradiciji Srpske čitaonice novosadske, kojim se promovišu knjiga i čitanje, kroz slobodan pristup trajnim vrednostima za sticanje ljudskog znanja i informacija i kojima se doprinosi očuvanju kulturnog nasleđa.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 69%
Pritisak: 1004.1 mb
Vetar: 1 m/s, NNW
Sre 20° - 29° Pljusak i grmljavina
Čet 16° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?