Dogovor ljubitelja životinja i "Zoohigijene" o uvođenju staratelja napuštenih ljubimaca

12:02:00 17.02.2017, Komentara: 1

Novi Sad - Predstavnici nevladinog sektora koji se bave zaštitom životinja dogovorili su se sa JKP "Zoohigijena" da zajednički unaprede dobrobit i kontrolu populacije pasa i mačaka na ulicama Novog Sada i da se obezbedi pravni okvir u kojem bi zainteresovani sugrađani i sugrađanke mogli da učestvuju. Cilj je što brže i efikasnije nađe rešenje, na human način i na zadovoljstvo svih građana.

Dogovor ljubitelja životinja i "Zoohigijene" o uvođenju staratelja napuštenih ljubimacafoto: Marko Milović

Povučena je paralela sa predlogom Inicijative za izmenu, unapređenje i usklađivanje sa zakonom gradskih odluka i programa vezanih za problem napuštenih kućnih ljubimaca da se uvedu staratelji, kao jedna od mera u "Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji Grada Novog Sada".

Zaključeno je da postoji potreba za osnivanjem Radne grupe u cilju izrade Nacrta izmena Odluka i Programa u kojoj bi, uz predstavnike i predstavnice Inicijative i JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad", učestvovali i nadležni iz Uprave za komunalne poslove i Uprave za propise. Zajednički zahtev za osnivanje Radne grupe biće podnet u toku naredne nedelje.

Dogovor ljubitelja životinja i "Zoohigijene" o uvođenju staratelja napuštenih ljubimacafoto: Marko Milović

Podsetimo, "Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Novog Sada" izričito zabranjuje hranjenje napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca na površinama javne namene, dok "Odlukom o uređenju grada Novog Sada" nije regulisano postavljanje kućica. Građani se svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog svoje humanosti.

"Mnogi gradovi su dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je zakonska obaveza svih građana kao i organa lokalnih samouprava", navodi se u zajedničkom saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1002.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?