Dojava o bombi u sudu svakih 13 dana

09:05:00 30.05.2016, Komentara: 0

Novi Sad - U zgradi novosadskih sudova samo u protekle dve i po godine 30 puta je anonimno dojavljeno da je postavljena bomba, što povlači potpunu evakuaciju zgrade i poseban angažman policije.

Dojava o bombi u sudu svakih 13 danafoto: ns.os.sud.rs

Prošle nedelje informacija o podmetanju bombe javljena je pola sata pred početak pripremnog ročišta u procesu protiv vođe zabranjene organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića. To je od početka 2016. godine, zaključno sa ovim mesecom, bila šesta anonimna dojava o postavljenoj bombi, što je u proseku na svakih 14 radnih dana.

Prema podacima koje je VOICE-u dostavila Policijska uprava u Novom Sadu, 2014. godine to se desilo svega pet puta, odnosno u proseku na svakih 50 radnih dana. Međutim, 2015. godine taj broj se penje na 19 anonimnih dojava, što je u proseku na svakih 13 radnih dana. To je povećanje od čak 380 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Dojava o bombi u sudu svakih 13 dana

U slučaju kada se desi ovakva dojava, suđenja i sve aktivnosti moraju biti prekinute. Neretko se dešava da i ročišta ili suđenja koja su bila zakazana za taj dan, moraju da budu odložena, što dodatno usporava i ovako spor i trom sudski sistem u Srbiji.

Policiji treba oko dva sata da pregleda ceo objekat, i to zato što zbog čestih dojava već poznaju objekat. Inače bi sve trajalo duže. Za to vreme policija je onemogućena da se bavi nekim drugim problemima u gradu, jer je protivdiverziona zaštita prioritet.

Samo četiri krivične prijave

Uprkos toj čestoj praksi, za dve i po godine je za krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343 Krivičnog zakonika Republike Srbije, za koje je zaprećena i kazna zatvora, podneto svega četiri krivične prijave, a epilog ovih sudskih procesa nije poznat.

Izvor: VOICE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?