Dok se nadležni dogovaraju, Kamenički park se raspada

09:09:00 22.09.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Kamenički park, gradskom odlukom zaštićeni spomenik prirode od 2008. godine, zapostavljen je nebrigom nadležnih institucija, koje su dozvolile da se klupe raspadaju, trava zaraste, a spomenici kulture dugo godina razaraju.

Dok se nadležni dogovaraju, Kamenički park se raspada

Kada je novosadski Centar za revitalizaciju kulturno-istorijskog nasleđa Cerkin posetio ovaj park, njegovi članovi su videli da se nešto hitno mora menjati. Međutim, da bi se barem jedna klupa popravila, potrebno je dobiti dozvolu nekoliko nadležnih strana, koje ne mogu da se dogovore i usaglase. To je samo pokazatelj da, i da imate novac i sami želite da postavite kantu za smeće, morate za to dobiti dozvolu od preduzeća nadležnog da taj posao, inače, obavlja.

Tako za 021 situaciju u Kameničkom parku objašnjava Miroslav Farkaš iz Cerkina, koji je bio neprijatno iznenađen procedurom koju mora da prođe kako bi ova nevladina organizacija nešto pokušala da pokrene. Za park su nadležni Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Gradsko zelenilo i Vode Vojvodine, koji brinu u skladu sa svojim nadležnostima o zelenim površinama, ambijentu i opremi, ali i o vrednim spomenicima kulture poput Sfinge, Pet glava na Brežuljku ruža, Ležećoj devojci i drugim. U okruženju je stari dvorac Marcibanji-Karačonji, a deo ukupne površine parka od 33 hektara zauzima i Most slobode.

Miroslav Farkaš kaže da je situacija sa nadležnostima previše komplikovana i dovodi do propadanja ovako vrednog spomenika prirode, kojeg se Novosađani uglavnom sete samo za Prvi maj.

"Ne vidimo da postoji neka veća zainteresovanost da se sve uključene strane aktivno angažuju na rešavanju problema. Ako želimo da čistimo oko Sfinge, može nas 20 sutra da dođe potpuno opremljeno, ali ništa ne smemo da uradimo. Kamenički park jednostavno nema jednog gazdu. Svaka nadležna institucija sa sebe skida odgovornost i prebacuje na drugu. Za spomenika prirode se ne izdvajaju sredstva jer nisu prioritet, a pitanje je kada će biti - kad se potpuno raspadnu?", pita se Farkaš.

Njegovu zabrinutost za stanje u parku deli i jedna od odgovornih strana, Gradsko zelenilo. Kako za 021 kaže Svetlana Kuzmanov iz ovog preduzeća, treba dodati i da u površinu parka ulazi i Dečije selo, kao i stambeni prostor, a Zelenilo je u okviru svojih nadležnosti mapiralo sve probleme i radiće na njihovom rešavanju čim se za to stvore uslovi.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je za 021 rečeno da postoji volja da se na svemu radi, ali nisu želeli da zvanično daju izjavu za naš portal. Ova institucija, inače, treba da da verovatno i najveći broj nadležnosti.

Miroslav Farkaš iz Cerkina napominje da bi na revitalizaciji trebalo krenuti od vredne Sfinge, kojoj nedostaju ključni delovi, a ti radovi bi se radili čim se steknu svi uslovi. Ovo podrazumeva da sve pomenute strane dođu do dogovora, daju saglasnost da se izvedu radovi i pruže pomoć koliko su u mogućnosti. A Cerkin bi sanaciju delova na koje su bacili oko sam platio, jer vremena za čekanje dogovora nadležnih više nema.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, ENE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?