Domaći turisti u junu nadmašili brojke iz perioda pre pandemije

19:08:00 07.08.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Novi Sad je u junu ove godine zabeležio povećanje broja dolazaka i noćenja domaćih turista u poređenju sa periodom pre pandemije. Ostvareno je oko 4.000 noćenja više u odnosu na jun 2019. godine.

Domaći turisti u junu nadmašili brojke iz perioda pre pandemije

Foto: TONS



Ovo je prvi veoma važan pokazatelj oporavka, na prvom mestu domaćeg turizma, ali i potvrda uspešnosti promotivnih kampanja i aktivnosti TONS-a.

S obzirom da je prošla godina bila veoma teška, posebno za turizam u gradovima, možemo reći da se turisti polako vraćaju „city break“ destinacijama.

U prvoj polovini ove godine zabeležen je dolazak turista iz Rusije, Nemačke, SAD-a, Turske, Francuske, Indije, Španije, Portugalije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije, Mađarske, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Grada Novog Sada u periodu od januara do jun ove godine ukupno je boravilo 47.364 turista što predstavlja porast u odnosu na isti period (januar – jun) prethodne godine za 38 odsto. Od toga domaćih turista je bilo 27.688, što je više za 60,2 procenta, a stranih 19.676, odnosno 15,4 odsto više.

Prema istom izvoru u periodu januar – jun 2021. godine ukupno je ostvareno 122.711 noćenja što predstavlja porast od 94,5 odsto. Od toga domaći turisti su ostvarili 61.324 noćenja, 107,7 odsto više, a strani 61.387, što je više za 82,8 odsto.

Kako navode u TONS-u, najviše noćenja među strancima ostvarili su turisti iz Turske, Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije, Hrvatske, Nemačke, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Austrije i Slovenije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1002.3 mb
Vetar: 6 m/s, E
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?