Drastično povećan broj pacijenata obolelih od koronavirusa

12:11:00 17.11.2020, Komentara: 0

Novi Sad - U kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom Sadu u prethodna 24 sata pregledano je više od 700 pacijenata i većina je pozitivna na korona virus. Prethodna noć bila je veoma teška i u Kliničkom centru Vojvodine jer je zabeležen značajan porast broja pacijenata kako onih koji su pregledani ambulantno tako i onih koji su primljeni na bolničko lečenje od kovida.

Drastično povećan broj pacijenata obolelih od koronavirusa


Gužve u kovid ambulanti novosadskog Doma zdravlja su svakodnevne, jer u proseku bude pregledano oko 500 ljudi, ali je taj broj prethodne noći bio i veći.

- Imamo 10 ekipa dnevno, šest noću. Za poslednja 24 sata javilo se preko 700 pacijenata i većina je pozitivna na korona virus - rekao je za RTS direktor Doma zdravlja „Novi Sad“ Veselin Bojat.

On kaže da se jedan broj građana javlja i bez ikakvih tegoba, što usporava rad i oduzima vreme onima kojima je to zaista neophodno.

- Temperatura koja traje duže od jednog dana, glavobolje, gubitak čula mirisa i ukusa su simptomi koji ukazuju na korona virus - ponovio je Bojat.


Kroz kovid ambulante prošlo skoro 29.000 ljudi

Sa 16 ekipa, 10 danju i 6 noću, PCR testom koji se odmah radi bez zakazivanja i uvođenjem novih brzih antigen testova, gde se rezultat dobija za 10 minuta, medicinsko osoblje radi sve kako bi sistem izdržao trenutno stanje, saopšteno je iz novosadskog Doma zdravlja. U kovid ambulanti na Novom naselju, od formiranja, pregledano je 5.457 pacijenata, urađeno 2.291 PCR test, 1.987 antigen testova i 1.175 seroloških testova što implicira da je svaki pacijent koji je došao na pregled i testiran.

Od 19.03.2020. godine, kada su pokrenute kovid ambulante, kroz njih je do sada prošlo 28.701 pacijenata.

Svaki pregled traje od 30 do 40 minuta budući da uključuje pregled lekara, uzorkovanje i analizu krvi, uzimanje brisa za PCR testiranje i RTG snimanje. Sem toga, nažalost, priličan broj lekara, medicinskih sestara i tehničara je inficiran tako da je i broj onih koji rade manji.

- Postojećim timovima pridružiti smo i lekara pneumoftiziologa i time zaokružili sve potrebne dijagnostičke metode - dodaju u saopštenju.


Kod velikog broja pacijenata potrebna i intenzivna kiseonička potpora

U Kliničkom centru Vojvodine se trenutno leči 301 pacijent oboleo od kovida-19, od kojih je 19 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok se u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu leči 14 pacijenata sa kovidom, saopšteno je iz KCV. Navodi se da je prethodna noć bila veoma teška jer je zabeležen značajan porast broja pacijenata kako onih koji su pregledani ambulantno tako i onih koji su primljeni na bolničko lečenje od kovida.

Zbog porasta broja obolelih Klinički centar Vojvodine je prinuđen da dalje otvara kovid jedinice u okviru svojih kapaciteta, navodi se u saopštenju. Iz KCV napominju da se kod velikog broja hospitalizovanih pacijenata, zbog teške kliničke slike, uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje i intenzivna kiseonička potpora.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?