Drogira se svaki deseti srednjoškolac

10:05:00 31.05.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Svaki deseti srednjoškolac koristi marihuanu, sedative, LSD i ekstazi, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine, objavljeni u publikaciji "Zdravstveni profil Novog Sada".

Drogira se svaki deseti srednjoškolac

Istraživanjem su obuhvaćena 163 prva razreda srednjih novosadskih škola. Podaci pokazuju da tako 11 odsto mladića koristi narkotike, dok to čini 7 odsto devojaka, i jedni i drugi najčešće vikendom.

Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor Specijalne bolnice za lečenje zavisnosti "Vita", kaže da mnogi od njih nisu svesni da su zavisnici, a roditelji ne mogu ni da raspoznaju da li njihovo dete konzumira tablete ili drogu. On dodaje da pacijenti koji dolaze na lečenje imaju 30 godina, a prvi kontakt s drogom imali su sa 15.

Boris Štrbac, koji je bio zavisnik od psihoaktivnih supstanci, a danas je predsednik Udruženja za pomoć zavisnicima "Restart", kaže da je prevencija najbitnija.

- Počeo sam da koristim marihunu u osnovnoj školi. Ponudio me je drugar iz razreda. Nakon toga sam počeo da koristim tablete, ekstazi, a potom heroin. Roditelji bi trebalo više da razgovaraju s decom o štetnosti narkotika i sigurno bismo imali manje zavisnika - kaže Štrbac.

Izvor: Blic

Ilustracija: Heath Alseike / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 6 m/s, WSW
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?