Druga žrtva koronavirusa u Srbiji, dva nova pacijenta u KCV

13:03:00 22.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Još jedna osoba je umrla od koronavirusa u Srbiji, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. To je druga smrt od virusa korona u Srbiji. Umrla je baka stara 92 godine koja je bila na respiratoru u Infektivnoj klinici u Beogradu.

Druga žrtva koronavirusa u Srbiji, dva nova pacijenta u KCV


- Par dana je bila na respiratoru, imala je komplikacije zbog koronavirusa, ali imala je još uduženih bolesti. Danonoćno je trajala borba za njen život - kazao je ministar Lončar.

Trenutno je obolelih 188, a 91 pacijent je na bolničkom lečenju. Od pacijenata koji su na bolničkom lečenju, 14 njih je na respiratorima i to šest na Infektivnoj klinici u Beogradu, četiri u Nišu , po dva u Novom Sadu i Kragujevcu.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine leči se ukupno devet pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od COVID-19.

Kod dva pacijenta, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije i oni se nalaze u veoma teškom opštem stanju, dok je opšte stanje preostalih obolelih pacijenata zadovoljavajuće, navode u Pokrajinskoj vladi.

Kod svih pacijenata se sprovode dvadesetčetvoročasovni monitoring i intenzivno lečenje.

Od dva nova pacijenta koja su primljena u KCV, jedna pacijentkinja je starije životne dobi, a drugi pacijent je mlađe životne dobi i on je u KCV premešten iz Opšte bolnice u Somboru.

Na odeljenju somborske bolnice, na kojem je oboleli muškarac hospitalizovan, sprovedene su sve protokolom predviđene epidemiološke mere, a zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa obolelim stavljeni su u izolaciju, kažu u Pokrajini i dodaju da "somborska bolnica nastavlja sa radom u istom režimu rada kao i do sada, a građanima Zapadnobačkog okruga biće pružena sva neophodna medicinska zaštita i potpora".

"Još jednom podsećamo na sve mere prevencije i apelujemo da ih se svi građani najstrožije pridržavaju: da održavaju ličnu higijenu i češće peru ruke sapunom i toplom vodom, da ne borave u zatvorenim prostorijama ukoliko u njima ima više od pet ljudi i da izbegavajte izlazak iz svojih domova, ukoliko nemaju opravdan razlog za to. Građani koji imaju povišenu temperaturu, kašalj ili otežano disanje, treba da se telefonom jave odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi na svojoj teritoriji i da odmah sprovedu mere samoizolacije, kao i da striktno poštuju mere ograničenja kretanja, ukoliko im te mere propišu nadležne epidemiološke službe", navodi se u saopštenju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 998.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?