Društvo arhitekata: Generalni urbanistički plan nema nijednu validnu razvojnu viziju grada

19:02:00 03.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine ne poseduje nijednu validnu razvojnu viziju grada, a otvara se mogućnost i za koruptivne radnje, navodi Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) u svojim zaključcima analize ovog dokumenta. Oni kažu i da zabrinjava što je jedini fokus predloženog plana otvaranje novih građevinskih zona i povećanje koeficijenta izgrađenosti na svim atraktivnim lokacijama u gradu.

Društvo arhitekata: Generalni urbanistički plan nema nijednu validnu razvojnu viziju grada


Stav stučnog tima DaNS-a je da nacrt nije ispunio potrebna očekivanja i predlažu njegovo povlačenje iz procedure. Kako su istakli u svojoj objavi na Fejsbuku, sve zaključke će potkrepiti detaljnim primedbama koje će podneti na nacrt, dok će u obrazloženju ponuditi alternativne poglede na razvoj Novog Sada.

Kao kritične tačke u nacrtu GUP-a navode opštegradske centre, novi nasip zbog „Novog Sada na vodi“, vijadukt iznad Bulevara Evrope, novi most koji će ići preko Ribarskog ostrva.

Društvo arhitekata: Generalni urbanistički plan nema nijednu validnu razvojnu viziju grada


Opštegradski centri

Za opštegradske centre navode da su definisani kao područja izvan starog gradskog jezgra koje sadrži značajne objekte javne ili neke druge namene, što bi imalo za cilj da pospeši decentralizaciju grada. Međutim, u nacrtu nije obrazloženo zašto se pojavljuju u tolikoj meri, niti su oni preciznije definisani, čime je privatnim investitorima otvorena mogućnost da zahtevaju veći koeficijent izgrađenosti ili veću spratnost, što je praksa iz ranijih planova koja bi bila legalizovana novim GUP-om.

Kao primere za opštegradske centre, DaNS je priložio izvode iz plana za budući kompleks koji Galens gradi na mestu Dnevnika, kao i blok uz Bulevar Jovana Dučića, čime se otvara mogućnost da se objekti koji su prepoznati kao završena celina rekonstruišu. Tu je i brodogradilište, koje je u rečnom koritu, a na kojem Galens planira izgradnju dela onoga što građani nazivaju „Novi Sad na vodi“.

Društvo arhitekata: Generalni urbanistički plan nema nijednu validnu razvojnu viziju grada


Nasip

Ovaj kompleks DaNS pominje i kao primedbu na nasip. Kako ističu bez izvođenja novog nasipa nemoguće je graditi stambene objekte na području brodogradilišta, jer Zakon o planiranju i izgradnji zabranjuje gradnju unutar korita reke.

- Nasip je javna investicija, što podrazumena da donosi određenu društvenu korist, a nisu urađene studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti za tako veliki infrastrukturni projekat koji će omogućiti gradnju na relativno maloj površini trenutnog brodogradilišta. Svi urbanistički potezi u razvoju jednog grada su međusobno povezani, čak i ako nisu tema trenutnog nacrta plana. Ukoliko se postojeći nasip pomeri, veliki deo Šodroša je u opasnosti da takođe postane građevinsko zemljište u nekoj od izmena GUP-a ili u narednom GUP-u - navode u Društvu arhitekata Novog Sada.

Društvo arhitekata: Generalni urbanistički plan nema nijednu validnu razvojnu viziju grada


Bulevar i most

U analizi podsećaju da je Bulevar Evrope od svog nastanka bio koncipiran kao sabraćajnica koja je po tipu, značaju i frekventnosti saobraćaja identična Bulevaru oslobođenja. Ukazuju na to da se u nacrtu GUP-a ova saobraćajnica predviđa kao državni put drugog reda, što direktno krši Prostorni plan Novog Sada (plan višeg reda), u kom se Bulevar Evrope navodi kao gradska magistrala.

- S obzirom na to da se Bulevar nadovezuje na auto-put E-75 i da se planira spajanje sa novim Fruškogorskim koridorom, on bi u tom slučaju postao obilaznica koja preseca grad na dva dela. Tehnički, on postaje auto-put kroz grad, što ga čini uporedivim sa Bulevarom Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu. Na nekoliko mesta se planiraju pasarele, odnosno izdizanje pešaka iznad tla, što je prevaziđeno rešenje koje se ne primenjuje u savremenom planiranju gradova. Novi most je planiran da počinje pre postojećeg kružnog toka na ukrštanju sa Bulevarom patrijarha Pavla, kako bi se ispod mosta izveo bar još jedan kružni tok. Ovo, zajedno sa činjenicom da se Bulevar Evrope planira proglasiti državnim putem drugog reda, značajno će uticati na kvalitet života stanovnika na Limanu 4 i u svim drugim naseljima kroz koje prolazi bulevar - navode u DaNS-u.


Javni uvid u nacrt GUP-a završava se 5. februara i do tada je moguće podneti prigovore. Javna rasprava o podnetim primedbama održaće se 21. februara pred Komisijom za planove, u amfiteatru Spensa. Izveštaj Komisije za planove trebalo bi da bude završen do 5. marta, te se očekuje da će u prvoj polovini marta GUP biti upućen Gradskom veća i predložen Skupštini grada na usvajanje.

foto: Društvo arhitekata Novog Sada / Fejsbuk


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 998.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?