Društvo arhitekata Novog Sada upozorava na oštećenja na Katedrali

19:11:00 19.11.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Društvo arhitekata Novog Sada (DANS) upozorilo je da je oštećen jedan od novosadskih simbola, Crkva imena Marijinog, koju Novosađani zovu „Katedrala“. DANS je naveo da su na objektu uočene pukotine na delovima tavanice, koje se dalje pružaju preko zidova, sve do vitražnih prozora. Pozvali su nadležne institucije, građevinsku inspekciju i Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada da obiđu crkvu, sačine Izveštaj o oštećenjima i predlože mere sanacije i sprečavanje njenog daljeg propadanja.

Društvo arhitekata Novog Sada upozorava na oštećenja na Katedrali


- Na spoljašnjosti crkve takođe se mogu videti elementi koji su oštećeni, polomljeni, dotrajali, neodržavani. Posebno je horizontalni venac ispod vitražnih prozora, po obodu celog objekta, značajno oštećen i dalje propada. Kao strukovno udruženje, postavljamo pitanje da li su možda ova oštećenja na crkvi nastala kao posledica velikih radova na izgradnji podzemne garaže, koja je u neposrednoj blizini - naveli su iz DANS-a.

Postavili su i pitanje da li će taj simbol Novog Sada i „velelepno zdanje uskoro doživeti svoju sanaciju i estetsku regeneraciju ili će ostati da odoleva zubu vremena i ostalim spoljnim uticajima koji je oštećuju“.

Podsetimo, u centru Novog Sada trenutno se grade dve podzemne garaže, a stručna javnost je u više navrata upozorila da su zbog toga oštećeni objekti od kulturno-istorijskog značaja, poput zgrade Skupštine Vojvodine, Tanurdžićeve palate i Katedrale. Gradske vlasti planiraju da, pored te dve, u centru izgrade još dve podzemne garaže za automobile.

Stručna javnost je u više navrata postavljala pitanje kako je moguće da se, suprotno trendovima u razvijenijim zemljama koje vode računa o svom graditeljskom nasleđu i proširuju pešačke zone u gradskim centrima, u Novom Sadu omogućava dolazak automobilima u strogi centar grada. Saobraćajni stručnjaci su ocenili da bi, umesto toga, trebalo raditi na razvoju javnog gradskog saobraćaja, biciklističkog i drugih alternativnih vidova prevoza, kako ljudi ne bi imali potrebu da koriste automobile za dolazak u centar grada.

Katedrala, odnosno Crkva imena Marijinog, jeste najveća crkva u Novom Sadu‚ a u sadašnjem obliku je izgrađena krajem 19. veka, u neogotskom stilu. Crkveni toranj visok je 72 metra, crkva je dugačka 52, a široka 25 metara, ima četiri oltara a krov je od Žolnai keramike. Iako je nazivamo „Katedralom“, ona to nije jer je katedrala u sedištu biskupije, koje se nalazi u Subotici.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
20°
Vlažnost: 64%
Pritisak: 1010.1 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?