Društvo za zaštitu ptica: Priobalje Dunava u Novom Sadu je ugroženo!

19:02:00 13.02.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije protivi se urbanizaciji poslednje prirodne obale Dunava u Novom Sadu. Između ostalog, oni se protive izgradnji „Novog Sada na vodi“ jer na mestu gde je planirana ova gradnja obitava 139 vrsta ptica, od kojih je 35 sa nacionalne crvene liste.

Društvo za zaštitu ptica: Priobalje Dunava u Novom Sadu je ugroženo!


- Najavljeni infrastrukturni projekti kojima se uzurpiraju, betoniraju i od većine građana otimaju kilometri šumovite obale Dunava štetni su po više osnova. Takvi nerazumni projekti mogu trajno da unište osetljive i vredne ekosisteme u kojima žive stotine vrsta biljaka, gljiva i životinja, od kojih su mnoge zaštićene i strogo zaštićene domaćim i međunarodnim aktima za zaštitu prirode – navode u ovom Društvu.

Oni su obradili i na svom sajtu predstavili faunu ptica ovog područja koja broji 139 vrsta.

- Na tom spisku nalazi se čak 35 vrsta ptica sa nacionalne crvene liste! Ukupno 108 vrsta koje stalno ili povremeno naseljavaju područje je strogo zaštićeno prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, dok je 27 vrsta ptica zaštićeno prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva i Pravilniku o izmenama i dopuni Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači – navode u saopštenju.

Društo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi da pomeranje obaloutvrde, odnosno odbrambenog nasipa i izgradnja stambenih i drugih objekata u plavnoj zoni moćnog Dunava može da dovede do katastrofalnih posledica po javnu bezbednost i izlivanje reke bi direktno ugrozilo živote desetina hiljada građana, imovinu privatnih i pravnih lica i javna dobra.

Podsećaju i da Novi Sad i njegovi žitelji pate od nedostatka zelenih površina i da su oaze poput Ribarskog ostrva, Kameničke ade i Šodroša izuzetno važne za prečišćavanje voda i vazduha koji su osnovni životni elementi za ljude i druge organizme. Oni su u saopštenju dodali i da predmetno područje poseduje izuzetne mogućnosti za uspostavljanje i razvoj istraživačko-obrazovnog centra jer se naslanja na veliki grad i nalazi se u neposrednoj blizini Univerziteta.

Spisak faune ptica Kameničke ade, Šodroša i Dunavca u Novom Sadu sa statusima vrsta na međunarodnim dokumentima i u nacionalnom zakonodavstvu pogledajte na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 998.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?