Dunav će se zagađivati još najmanje 16 godina

19:01:00 13.01.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Dunav će zbog otpadnih voda menjati boju sigurno još 16 godina, jer je starim fabrikama sa starim tehnologijama, dozvoljeno da i dalje zagađuju životnu sredinu, samo uz obavezu da imaju program prilagođavanja do 2032. godine.

U Dunav je kod Žeželjevog mosta poslednjih meseci ispuštana crvena, potom plava, zatim bordo-braon, a na kraju i zelena tečnost.

Dunav će se zagađivati još najmanje 16 godina

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović rekao je da kada neko hoće da osnuje novu fabriku ili postrojenje, onda mora u startu da poštuju zakone i da ima odgovarajuće prečistače i ne sme da zagađuje životnu sredinu iznad dozvoljenih limita.

- Međutim, kada imamo nasleđene stare fabrike sa starim tehnologijama, njima je dozvoljeno da i dalje zagađuju životnu sredinu, samo uz obavezu da imaju program prilagođavanja do 2032. godine. To je sve namešteno zbog toga da ne bi taj vlasnik, zato što mora da uloži nekoliko miliona evra u prečistače, morao da otpusti radnike ili zatvori fabriku. Dakle, zarad očuvanja radnih mesta i fabrika i dalje je dozvoljeno zagađenje životne sredine - objasnio je Puzović za 021.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara iz sektora za inspekcijske poslove Dušan Pajkić rekao je da se u spomenutim slučaju na Keju nije reagovalo pravovremeno, jer su prvo obavešteni mediji, a poslednja je pozvana inspekcija.

- Ne slažem se sa navodima da se u prvom slučaju ispuštanja crvene tečnosti radilo o krvi, pošto se u analizi Zavoda za javno zdravlje nigde ne govori da se u toj otpadnoj vodi nalazila krv, već da su se u sedimentu nalazile ćelije koje nalikuju eritrocitima. Prema tome, ne možemo tvrditi na osnovu takve analize da se radilo o ispuštanju krvi - napominje Pajkić, i dodaje da je mnogo važnije što ta voda nije sadržala povišen sadržaj teških metala, niti bilo kojih drugih škodljivih materija.

Puzović dodaje da je preventivno moguće delovati jedino kada bi pokrajinska, gradska i komunalna inspekcija redovno obilazile mesare i klanice. Jedan od problema je i to što Grad Novi Sad nije doneo pravilnik kojim se reguliše ispuštanje otpadne vode u gradsku kanalizaciju, a na osnovu kojeg bi inspekcije mogle da sankcionišu mesare.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 2 m/s, NW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?