Dunav kod Štranda veoma nizak, ali od danas raste

14:10:00 28.10.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Dunav će od danas početi da raste, najavljuju iz Republičkog hidrometeoročoškog zavoda. Iako je vodostaj Dunava u Budimpešti pao na istorijski minimum, u Novom Sadu je daleko od najnižeg vodostaja koji je bio 1909. godine, kada je kod Bezdana izmereno -146 cm, a u isto vreme u Novom Sadu je bio na -134 cm.

Dunav kod Štranda veoma nizak, ali od danas rastefoto: Gordana Goca Vojnović

Hidrolog Dejan Vladiković za "Dnevnik" kaže da su sadašnje vrednosti na tim stanicama -98 cm i -13 cm.

"Vrlo slične današnjim vrednostima vodostaja Dunava smo imali 2003. godine tokom avgusta i septembra, kao i u decembru 2011. godine. Ono što jeste izvesno je da će ekstremne vrednosti i ka minimumu i ka maksimumu biti sve češće kao posledica promena klime i to je nešto čemu ćemo morati da se prilagodimo", kaže Vladiković.

Dunav kod Štranda veoma nizak, ali od danas rastefoto: Gordana Goca Vojnović

On napominje da je uzrok tako niskog vodostaja u Mađarskoj, ali praktično i celim tokom Dunava, nedostatak padavina, kojih u uzvodnom delu Dunava nije bilo od juna, dok ih je kod nas bilo dosta sve do kraja jula.

Vidaković takođe ističe da osim otežane plovidbe, nizak vodostaj Dunava nije doneo drugih problema i da se u narednih nekoliko dana očekuje veliki talas Dunava koji će u nekoliko dana kod nas povećati vodostaj za 2,5 do 2,8 metara.

Izvor: Dnevnik.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 2 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?