"Dunavska sonata" vraća klasičnu muziku u grad

13:07:00 10.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Festival "Dunavska sonata" Studentske asocijacije Univerziteta u Novom Sadu, počeće večeras od 19 sati, na improvizovanoj bini na travnatom delu „Štranda“, kada će muzika u obližnjim lokalima biti isključena, i održavaće se svaki naredni petak do 28. avgusta.

Ovaj jedinstveni muzički događaj okupiće više od 40 najtalentovanijih izvođača klasične muzike, a Novosađani će imati priliku da besplatno uživaju u vrhunskim kompozicijama na otvorenom.

Večerašnju "Dunavsku sonatu" otvoriće pijanista Nikola Kašaš i gitaristkinja Isidora Dimitrijević, koji će izvesti dela Erika Satia, Baha i Mocanija.

"Dunavska sonata" vraća klasičnu muziku u gradKonferencija za medije povodom festivala "Dunavska sonata"

Marijana Topo, predsednica Studentske asocijacije UNS-a, poručila je da je osnovni cilj "Dunavske sonate" upoznavanje što većeg broja građana sa klasičnom muzikom, za koju nema dovoljno prostora u medijima i javnom životu.

- Prema svim istraživanjima klasična muzika je direktno povezana sa društvenim tokovima i stanjem u društvu. U zemljama u kojima se klasična dela izvode na javnim mestima uočava se smanjena stopa kriminaliteta, stoga će Dunavska sonata direktno poboljšati kvalitet javnog života Novosađana, ali i oplemeniti zajednicu - poručila je Topo.

Mladi muzičari će za svaki nastup dobiti simboličan honorar koji se sastoji od novčanog dela i suvenira – leptir mašne. Honorar predstavlja potvrdu da zajednica ceni njihov doprinos kulturi i da ulaže u njihovu umetnost koliko i u njihovo školovanje. Za sve izvođače mlađe od 14 godina novčani deo honorara od 1.000 dinara preuzimaće roditelji, koji će taj iznos moći da ulože u dalje profesionalno muzičko usavršavanje svoje dece.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 5 m/s, W
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?