Dunavski park će biti ograđen do proleća

09:10:00 26.10.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Nakon čestih incidenata u Dunavskom parku gradske vlasti i javna preduzeća obećavaju da će se ga uskoro ograditi.

ZIG je još 2009. godine investirao u izradu projektne dokumentacije za parterno i hortikulturno uređenje Dunavskog parka, i još tada je navedeno da ovaj spomenik prirode treba ograditi. Predviđena je bila i rekonstrukcija staza, ulaznih stepeništa i kamenih potpornih zidova, izgradnja ograde oko parka i oko jezera..., ali zbog nesdostatka novca sve se realizovalo parcijalo, godinama.

Dunavski park će biti ograđen do prolećaFoto: Blic (Robert Getel)

Iz "Gradskog zelenila" poručuju da trenutno razgovaraju sa Gradom i ZIG-om da se do proleća definitivno park ogradi.


"Zbog veoma čestih incidenata koji se dešavaju u noćnim satima u Dunavskom parku, "Gradsko zelenilo" je pokrenulo inicijativu za postavljanje ograde oko celog parka, kao i kapija na svih šest ulaza u park. Naš predlog je da se kapije noću zaključavaju, što je uobičajena praksa u mnogim parkovima širom sveta koji su pod zaštitom države. Nadamo se da ćemo radove završiti do proleća, kada će se u Dunavski park useliti nov par labudova", rekao je Ivan Nožinić iz "Gradskog zelenila".

On dodaje i da je mnogo slučajeva uništavanja parkovskog inventara i zelenila, nasilničkog ponašanja, a u blizini dečijeg igrališta u noćnim satima se okupljaju i narkomani.

Dunavski park će biti ograđen do prolećaFoto: Zoran Strika

Čuvari u parku imaju veoma mala ovlašćenja. Ukoliko primete da se neko od posetilaca "ne ponaša u skladu sa Pravilnikom o korišćenju Dunavskog parka", imaju obavezu da ga opomenu, a ako se posetilac ogluši o opomenu, čuvar je dužan da pozove policiju. Česti su i napadi na čuvare, ali će to uskoro biti rešeno, tako što će, po Zakonu o zaštiti prirode, oni dobiti status službenog lica.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?