Dunavski park – spomenik prirode u službi lake zabave

17:11:00 12.11.2019, Komentara: 0

Novi sad – Ekološki front Novi Sad upozorio je danas da se postavljanjem manifestacije „Ledena šuma“ već četvrtu godinu za redom krši Uredba iz 1998. kojom je Dunavski park proglašen Spomenikom prirode II kategorije.

Dunavski park – spomenik prirode u službi lake zabave


Četvrti član Uredbe o zaštiti spomenika prirode Dunavski park, Službeni glasnik RS br. 25 od 17.7.1998. kaže da se izričito zabranjuje:

- promena namene površina,
- izvođenje investicionih radova i aktivnosti koje ne bi bile u funkciji zaštite i unapređenja parka,
- seča i lomljenje drveća i šiblja, uništavanje cvetnjaka, ružićnjaka i travnjaka,
- upotreba hemijskih sredstava, osim onih koja se koriste za zaštitu i prihranjivanje biljaka,
- loženje vatre i organizovanje masovnih aktivnosti na travljacima i drugim delovima parka.

- Da bi Ledena šuma ponovo sletela u naš park mora se po više osnova kršiti Član 4. a potom i Član 5. iste Uredbe. Ako je to tako, pitamo se kako je moguće da je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izdao svoje pozitivno mišljenje i time dao zeleno svetlo za održavanje ove manifestacije. Čiji je to interes? Opšti interes svakako nije – naglašavaju u Ekološkom frontu.

Kako ističu, zimski period jeste neaktivan period za vegetaciju, ona tada hibernira do proleća, ali to ne znači da se može kršiti Uredba koja jasno propisuje šta je dozvoljeno, a šta nije.

- Ova manifestacija definitivno predstavlja investicioni rad koji nije u funkciji zaštite, te dovodi do promene namene površine parka, velika je verovatnoća da će doći do seče i lomljenje drveća i šiblja. Takođe, mi ne znamo da li se, i kakva su, ako se koriste hemijska sredstva za održavanje leda na otvorenom – upozoravaju.

Dodaju i da u Novom Sadu ima i drugih lokacija gde bi bilo moguće organizovati ovakvu manifestacije, a da se tom prilikom ne prekrše zakoni.

- Poražavajuće je pozitivno mišljenje PZZP, jer je upravo ova institucija zakonski poslednja linija odbrane za to malo prirodnih vrednosti koje su nam preostale i koje su iz dana u dan sve ugroženije. Podsećamo, manifestacija se finansira iz budžeta preko raznih konkursa, novcem građana, a onda isti ti građani plaćaju korišćenje klizališta (!?) kojeg ne bi ni bilo da nema kršenja zakona – napominju u Ekološkom frontu.

Iz ovog Fronta pozivaju građane koji su protiv uništavanja Dunavskog parka i svih ostalih prirodnih resursa da im se pridruže na „Protestu za život, za šume, vode i grad“ koji će biti održan u subotu, 16. novembra u 11.55h, na Trgu slobode.

Podsetimo da se Gradski odbor Demokratske stranke 2016. i 2017. godine protivio postavljanju Ledene šume, između ostalog i zbog toga što se krši Uredba kojom je Dunavski park proglašen spomenikom prirode, ali i zbog naplate ulaznica građanima, pošto manifestaciju finansira grad. Lokalni odbor SNS, koji je na vlasti, u svojim odgovorima nije demantovao navode demokrata, već ih pozvao da podnesu prijave, što se, izgleda, nije dogodilo.

Ekološki front Novi Sad čine Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, ZA „Krov nad glavom“ Novi Sad, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, NIDSBE „Josif Pančić“, Sačuvajmo Liman od betona, Ne damo livadicu.

Saopštenje Udruženja građana „Ledena šuma"

Nakon objave teksta, oglasio se i organizator, pa prenosimo njihovo saopštenje u celosti:

Poštovani,

Povodom objave teksta „Dunavski park-spomenik prirode u službi lake zabave“ koji je objavljen na portalu novisad.com i koji predstavlja stav organizacije „Ekološki front Novi Sad“, želeli bi da Vam se kao organizatori „Ledene šume“ obratimo i predočimo uslove i zakonske okvire pod kojima realizujemo ovu zimsku manifestaciju.

Istovremeno bi iskoristili priliku da iznesemo stav organizatora „Ledene šume“ da su teme u okviru kojih “Ekološki front Novi Sad“ deluje od izuzetnog značaja za zaštitu prirode i za lokalnu zajednicu, te da se dijalog o njima treba voditi na svim nivoima i sa svim nadležnim ustanovama, kako bi se došlo do najboljih modela saradnje, buduće prakse i primene zakona.

Za održavanje manifestacije „Ledena šuma“ organizatori su dobili saglasnost na osnovu procene i rešenja koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Nakon toga, izdata je i saglasnost Gradske uprave za komunalne poslove, kao i saglasnost Gradskog zelenila da se uz njihov nadzor mogu odvijati pripremni radovi i održavanje manifestacije „Ledena šuma“. Privremeni ulazak motornih vozila u zonu zabrane kretanja teretnih vozila organizator je dobio od Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

Prema Pravilniku o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi spomenka prirode „Dunavski park“: 73/2014-30, (dostupan na sledećem linku: http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnik...) u članu 16. navodi se šta je dozvoljeno u parku:

SPORT, REKREACIJA, KULTURNA DEŠAVANjA I TURIZAM

Član 16.

„Na području Dunavskog parka mogu se organizovati aktivnosti rekreacije, organizovati promocija, održavati pozorišne predstave, filmske projekcije i druga kulturna dešavanja ukoliko se tim aktivnostima ne oštećuju ili ugrožavaju prirodne vrednosti i kvalitet životne sredine.

Za aktivnosti iz stava 1. ovog člana organizator pribavlja odobrenje Preduzeća i plaća naknadu u skladu sa posebnim aktom koji donosi Preduzeće.

Za planirane aktivnosti kod kojih se osnovano pretpostavlja mogućnost uticaja na prirodne vrednosti Dunavskog parka i kvalitet životne sredine organizator, na osnovu obaveštenja Preduzeća pribavlja uslove zaštite prirode koje izdaje Zavod.

Na području Dunavskog parka zabranjeno je organizovanje sportskih takmičenja, osim na za to uređenim terenima.“

Za sve od aktivnosti koje se realizuju u okviru manifestacije „Ledena šuma“ organizatori su dobili odobrenja koja se dobijaju na osnovu procene nadležnih ustanova kao i stroge smernice za postavljanje infrastrukture koja je montažno-demontažnog karaktera.

Istovremeno, u članu 17. istog Pravilnika navedeno je da se na području parka mogu obavljati delatnosti ugostiteljstva i pružati usluge ishrane i pića u skladu sa Zakonom o turizmu.

Član 17.

„Na području Dunavskog parka pravna i fizička lica mogu obavljati delatnost turizma i ugostiteljstva, odnosno organizovati turističku posetu i pružati usluge ishrane i pića u skladu sa Zakonom o turizmu („Službeni glasnik RS”, br. 36/09 i 88/10) i propisima donetim na osnovu tog zakona, Zakona, Uredbe i ovim pravilnikom.“

Za sve od postojećih sadržaja organizator je dobio dozvole i platio za to predviđene takse.

U vezi sa navodima da se manifestacija „finansira iz budžeta preko raznih konkursa, novcem građana, a da ti isti građani plaćaju korišćenje klizališta“ ističemo da Grad Novi Sad i njegove uprave ne finansiraju klizalište kao sadržajnu celinu „Ledene šume“, već su budžetska sredstva namenjena sledećim sadržajima:

1. Prateći kulturno umetnički program „Ledene šume“ koji finansira Gradska uprava za kulturu i čiji su sadržaji tokom 45 dana održavanja manifestacije besplatni za građane.

2. Projekat „Snežni grad“ koji finansira Gradska uprava za privredu. Iz ovih sredstava se finansira infrastruktura i postavka zimskog bazara „Snežni grad“ koji je namenjen izlagačima.

Zabrinutost koju je „Ekološki pokret Novi Sad“ naveo u vezi sa potencijalnom upotrebom hemijskih sredstava za uspostavljanje i održavanje leda na klizalištu je razumljiva ali napominjemo da proces formiranja leda na klizalištu u Dunavskom parku nema štetna dejstva po okolinu jer se uspostavlja sistemom za hlađenje zatvorenog tipa. Led se formira od gradske vode koja se hladi sistemima kroz koje prolazi prehrambeni glikol.

Svakako, prilikom postavljanja infrastrukture „Ledene šume“ se posebno vodi računa o vegetaciji u Dunavskom parku i upravo zbog toga se svake godine montira izolaciona platforma koja je u skladu sa tehničkim i bezdednosnim procenama.

Iskreno se nadamo da ćete u cilju objektivnog izveštavanja uvrstiti i naš stav u postojeći članak ili naknadno.

Kao organizatori „Ledene šume”, otvoreni smo za svaki dalji dijalog u vezi sa izvođenjem radova i održavanjem ove manifestacije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
21°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: 4 m/s, SSE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?