Duž Futoškog puta posađeno 109 stabala

13:02:00 23.02.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Radnici „Gradskog zelenila“ su ove nedelje duž Futoškog puta posadili 109 stabala. Cilj sadnje je formiranje takozvanog sekundarnog drvoreda dužinom ove saobraćajnice.

Duž Futoškog puta posađeno 109 stabala


Posađeno je 79 koprivića, 30 piramidalnih bagrema, kao i 600 komada sadnica ukrasnog šiblja.

- Novi drvored će dodatno unaprediti zelenilo na ovoj izuzetno frekventnoj saobraćajnici i još više unaprediti moć apsorpcije izduvnih gasova iz saobraćaja. Podsećamo da je kompletan drvored platana na Futoškom putu, koji je star više od 65 godina, u više navrata podvrgnut specijalnom tretmanu nege, u okviru kog je drveće prihranjeno neophodnim mineralima - kažu u „Gradskom zelenilu“.

Duž Futoškog puta posađeno 109 stabala


Prihrana drveća izvršena je specijalizovanim atomizerima koji omogućuju da se rastvor minerala nanese na krošnje odraslog drveća, što mu pomaže da dobije hranljive materije, koje mu nedostaju u gradskim uslovima.

- U poslednjih 10 godina na teritoriji grada i prigradskih naselja posađeno je više od 55.000 novih sadnica drveća, a posebnim merama zaštite, koje smo mi inicirali, produžen je vek preko 250 stabala na različitim lokacijama u gradu. Uz to, na inicijativu „Gradskog zelenila“ povećan je broj drveća koja su dobila status spomenika prirode treće kategorije - izjavio je direktor Gradskog zelenila Miloš Egić.

Duž Futoškog puta posađeno 109 stabala


Platani duž Futoške ulice i Futoškog puta oštećeni su tokom rekonstrukcije pešačko-biciklističkih staza na ovom potezu.

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.1 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?