Dva abortusa na svako rođeno dete

09:08:00 22.08.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Ne postoji precizna evidencija i registracija abortusa koji se urade, ali pretpostavka je da se u Vojvodini na jedno rođeno dete urade dva abortusa, rekao je prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Klinike za ginekologiju i akušterstvo KCV.

Dva abortusa na svako rođeno dete

"Na osnovu formule koja uključuje broj žena u reproduktivnom periodu, broja rođene dece i upotrebe efikasne kontracepcije, može se izvesti zaključak da je svakako broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao i u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima u Evropi", kaže Vejnović.

Više od 90 odsto svih prekida trudnoće nemaju medicinske razloge i to su abortusi koji se rade do desete nedelje trudnoće. Međutim, ima i prekida trudnoće koji se rade iz medicinskih razloga.

"Rizici prekida trudnoće nisu veliki kada se rade u legalnim i propisanim uslovima, pa je zato od ključne važnosti da on bude zakonom dozvoljen, jer zabrana samo dovodi do ilegalnih, odnosno nebezbednih abortusa koji stostruko povećavaju mogućnost komplikacija, a čak uključuju i moguć smrtni ishod", objašnjava dr Vejnović.

On dodaje da je u evropskim zemljama, u kojima je seksualno vaspitanje dobro organizovano i gde se zna da pilule i spirala imaju mnogo prednosti i čuvaju reproduktivnog zdravlja, a ne ugrožavaju ga, broj abortusa je najmanji.

Izvor i detaljnije na Dnevnik.rs

Ilustracija: Daniela Mazzarino / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Ivan

, *.ip.telnetww.com

Demografsko samoubitstvo nacije. Samo nastavite tako sa mancipovanim spiralama i abortusima braco pa Vas uskoro vishe nece ni biti.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1005.8 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?