Dva aparata za zračenje u Kamenici zbog kvara prestala da rade

17:07:00 24.07.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Dva linearna akceleratora proizvođača Elekta na Institutu za onkologiju Vojvodine nedavno su se pokvarila i jedan od njih još uvek ne radi.

Dva aparata za zračenje u Kamenici zbog kvara prestala da rade

foto: Pokrajinska vlada, arhiva

Kako potvrđuju za 021 u Institutu za onkologiju Vojvodine, jedan od akceleratora, Versa HD1, prestao je da radi 12. jula u toku druge smene zračenja.

- Nakon izvršene defektaže od strane sertifikovanog servisera u ponedeljak, 15. jula, ustanovljeno je da je došlo do kvara tiratronske cevi. Nova tiratronska cev je 23. jula (utorak) ugrađena u aparat i u toku su dozimetrijska merenja. Očekujemo da će najkasnije do kraja ove sedmice aparat biti u kliničkoj upotrebi - kažu u Institutu.

Deo pacijenata koji su primali terapiju na Versa HD1 prebačeni su na druge aparate, Versa HD2 i Versa HD3 i nastavili su sa terapijom prošlog ponedeljka. Međutim, ostalim pacijentima je zračna terapija u prekidu zbog ograničenih kapaciteta pomenuta dva aparata, kao i zbog činjenice da se na njima već zrače prethodno zakazani pacijenti.

- Zbog vanredne situacije, rad Odeljenja za radijacionu onkologiju, Klinike za radiološku terapiju je od 15. jula produžen do 22 časa - kažu u Institutu za onkologiju Vojvodine za 021.

Međutim, u toku kvara prvog akceleratora, pokvario se još jedan, Versa HD2. On je prestao sa radom u toku prve smene ovog ponedeljka, dodaju u Institutu.

- Nakon izvršene defektaže od strane tehničke službe Instituta i sertifikovanog servisera, ustanovljeno je da je došlo do mehaničkog kvara kontraktora u kontrolnom kabinetu za rotaciju gentrija. U sredu je ugrađen novi rezervni deo i aparat je od 12 časova u kliničkoj upotrebi - navode u Institutu.

Jedan od pokvarenih aparata je bio među novijim koji je Institut dobio. Uskoro se očekuje nabavka još dva linearna akceleratora za Institut za onkologiju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?