Dva pacijenta KCV dobila novi bubreg zahvaljujući kadaveričnim transplantacijama

08:03:00 08.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – U Kliničkom centru Vojvodine, tokom proteklog vikenda, dva pacijenta dobila su novi bubreg zahvaljujući kadaveričnim transplantacijama.

Dva pacijenta KCV dobila novi bubreg zahvaljujući kadaveričnim transplantacijama


Multidisciplinarni tim Centra za transplantaciiju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od lekara vaskularnih hirurga, urologa, anesteziologa, nefrologa i transfuziologa, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara izvršio je uspešno kadaveričnu transplantaciju bubrega kod pacijenata H. M. (64) i S. F. (20).

Kako navode u KCV, preoperativna priprema, transplantacija, kao i postoperativni tok protekli su uredno i stanje pacijenata sa transplantiranim bubregom je dobro.

- Nadamo se da će ove transplantacije, koje su treće sa kadaveričnog davaoca u poslednja tri meseca, pružiti dalji podsticaj za uspostavljanje programa transplantacija organa u Srbiji - poručuju u Kliničkom centru Vojvodine.

Inače, prva ovogodišnja transplantacija bubrega sa preminule osobe urađena je 10. januara u Kliničkom centru Vojvodine o čemu možete čitati OVDE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?