Dvoje dece zaraženo koronavirusom, obolelo i 17 medicinara

12:04:00 08.04.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Još 23 slučaja koronavirusa potvrđena su u Vojvodini u poslednja 24 sata, što znači da je u pokrajini 308 obolelih građana, od kojih je 123 na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine. Najveći broj obolelih nalazi se u Novom Sadu, njih 86. Među zaraženima je dvoje dece i 17 zdravstvenih radnika, od čega je troje zaraženo u kontaktu sa pacijentima. Od ukupnog broja obolelih medicinara, troje su stomatolozi.

Dvoje dece zaraženo koronavirusom, obolelo i 17 medicinara


- Deca su dobrog opšteg stanja, nemaju nikakvih problema, praktično su potpuno bez simptoma i to je ono što je dobro. Zaražena su od strane roditelja u ovih mesec dana. Zbog toga i otvaramo Sajam da ne bismo imali prenošenje infekcije između ukućana - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je rečeno, broj testiranih se povećao i sada se dnevno testira oko 300 ljudi.

Trenutno se 48 pacijenata nalazi u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu. U pitanju su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

- Tendencija rasta broja obolelih u Vojvodini je linearna i uspeli smo da je zadržimo na tom nivou. Još uvek imamo 20-25 obolelih dnevno, nema velikog porasta. Zvono za uzbunu je ako u jednom danu budemo imali 100. Da se to ne bi desilo, sve molimo da ograničimo socijalne kontakte - naveo je Gojković.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je od početka krize Novi Sad dobio 42 respiratora i da sada ima dovoljno respiratora i zaštitne opreme. On je dodao da uslovi na Novosadskom sajmu nisu najbolji mogući, ali da su adekvatni i neophodni.


Zaražena medicinska sestra Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici

Jedna medicinska sestra koja radi u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, pozitivna je na virus korona, ona je testirana pre ulaska u Institut i zaražena je mimo kolektiva, a svi njeni kontakti su negativni, izjavio Gojković. On je naveo da to nije prvi slučaj da je Institut uspeo na ulaznim vratima da zaustavi nekoga ko je pozitivan.

- Rekla je da ima tegobe, tetstirana je, pozitivna je, i ona je sada takođe na Novosadskom sajmu. Svi ostali, koji su s njom bili u kontaktu pre toga su testirani i svi su negativni - rekao je Gojković, odgovarajući na pitanje novinara.

Objasnio je i da svi zdravstveni radnici imaju zaštitu i ako budu u bliskom kontaktu sa zaraženim su apsolutno zaštićeni.

- Svi oni moraju da izbegavaju kontakte van posla, jer mogu da se zaraze na ulici i to je onda veliki problem - rekao je Gojković.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?