Ekstremista napao Dajanu Pospiš u centru Novog Sada

11:07:00 29.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Transrodna osoba Dajana Pospiš napadnuta je sinoć u centru Novog Sada, saopštila je danas nevladina organizacija Egal.

Dajanu je sinoć, 28. jula, oko 18 sati napao jedan ekstremista u Jevrejskoj ulici. Egal navodi, da je tada krupan muškarac, visok oko dva metra, koji je žrtvi poznat od ranije, napao Dajanu uz povike: "Ubiću te, pederčino! Zaklaću te!". Ovo udruženje je takođe saopštilo da je Dajana uspela da pobegne od napadača i odmah je pozvala policiju, a da je policijskoj patroli trebalo 20 minuta da stigne do mesta napada.

Ekstremista napao Dajanu Pospiš u centru Novog Sada

Egal je saopštio da je bezbednost transrodne osobe Dajane Pospiš, bivše članice ekstremističke organizacije Nacionalni stroj, značajno ugrožena u poslednjih 48 sati.

Prvo je u nedelju uveče Dajana primetila da ju je pratio pripadnik jedne ekstremističke organizacije, ali nije htela da to prijavi policiji pošto joj se ta situacija do sada više puta ponavljala od kad je krenula da se prilagođava rodnom identitetu, navodi se u saopštenju.

Ovo udruženje podseća da se sve ovo dešava nakon hrabrog istupanja Dajane Pospiš u javnost na Televiziji N1 i zatražilo je od nadležnih organa da suzbiju nasilje.

"Skrećemo pažnju da ovakve situacije povećavaju bezbednosne rizike za sve pripadnike trans zajednice i naglašavamo da je posebna odgovornost svih državnih organa zaduženih za bezbednost da pojačaju svoje napore u suzbijanju nasilja u tim trenucima", navodi se u saopštenju.

Inače, Dajana Pospiš je ranije bila muškarac i zvala se Dolf Pospiš. Dolf je tada proveo tri godine u zatvoru zbog više krivičnih dela širenja rasne, verske i nacionalne mržnje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1000.7 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?