Elektronska naplata prevoza i u autobusima GSP-a

17:06:00 15.06.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad“ pokrenulo je sistem elektronske naplate i informisanja putnika pod nazivom „NSMART“. Zbog složenosti, prelazak na ovaj sistem će teći postepeno i trajaće nekoliko meseci.

Elektronska naplata prevoza i u autobusima GSP-a

foto: JGSP Novi Sad

Sistem podrazumeva nekoliko načina plaćanja prevoza:

1. personalizovanim čip karticama – izdaju se za određeni period i mogu da budu građanske, đačke (učenici/studenti), za zaposlene građane („radničke“), penzionerske (sa penzijom višom i nižom od prosečne penzije), povlašćene kategorije, karte za nosioce prava na novčanu socijalnu pomoć

2. nepersonalizovanim čip karticama - elektronskim novčanikom (vozna karta sa upisanim avansnim sredstvima na korisničkom nalogu kartice koja donosiocu omogućava vožnju na linijama prevoza u skladu sa uplaćenim iznosom)

3. elektronskom kartom - kupuje se preko sajta GSP-a i mobilne aplikacije i aktivira preko validatora u vozilu

4. papirnom kartom - za jednu vožnju, dnevna i višednevna (kupuju se u autobusima ili na prodajnim mestima GSP-a)

Putnici na gradskim linijama svoju autobusku kartu moraće obavezno da validiraju prilikom ulaska u vozilo, tako što će svoju beskontaktnu karticu, odnosno mobilni telefon, prisloniti na uređaj za validaciju. U slučaju da je vozna karta ispravna na validatoru će se aktivirati zeleno svetlo i odgovarajući zvuk, a ukoliko je neispravna na validatoru će se aktivirati crveno svetlo i odgovarajući zvuk.

Na prigradskim i međumesnim linijama kartica će se davati na uvid i validaciju vozaču i kondukteru.

Elektronska naplata prevoza i u autobusima GSP-a

foto: JGSP Novi Sad

Personalizovane i nepersonalizovane autobuske karte moći će da se dopunjuju na prodajnim mestima GSP-a, preko sajta ovog preduzeća i mobilne aplikacije NSMART.

Svi korisnici koji uplate odgovarajući iznos za mesečnu ili godišnju dopunu karte, u skladu sa cenovnikom preduzeća, imaće pravo na neograničeni broj vožnji na linijama GSP-a u skladu sa vrstom kupljene vozne karte. Mesečna dopuna karte važiće od prvog do poslednjeg dana u mesecu za koji je uplaćena, a godišnja karta važi godinu dana od dana izdavanja. U slučaju dopune putnik dobija potvrdu o iznosu kredita na voznoj karti.

Prelazak na novi sistem počeo je izradom NSMART godišnjih povlašćenih kartica za 11 kategorija korisnika usluga i godišnjih đačkih kartica. Zamena ostalih pretplatnih karata obavljaće se sukcesivno narednih meseci.

Ovaj sistem predviđa i uvid u mrežu autobuskih linija. Putnici će tako moći da vide trenutnu poziciju traženog autobusa na liniji i procenu vremena dolaska na određeno stajalište. Međutim, ovo za sada neće biti aktivirano. O početku zamene karata, kao i o aktiviranju elektronskog novčanika i ostalih pogodnosti (kupovina i dopuna kartice preko aplikacije za mobilne uređaje i aplikacije NSMART, uvid u mrežu autobuskih linija, trenutnu poziciju vozila na liniji i procenu vremena dolaska vozila na određeno stajalište), korisnici usluga će biti blagovremeno obaveštavani.

Inače, kako je ranije najavljeno, elektronska naplata za početak će biti uvedena u 105 autobusa GSP-a, što je otprilike polovina voznog parka gradskog prevoznika.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
25°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1008.2 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pon 11° - 28° Pretežno sunčano
Uto 12° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?