Eparhija Bačka: Poštujte mere Vlade Srbije, pričešće moguće u vašem domu

13:03:00 21.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Eparhija Bačka pozvala je sve vernike, naročito one starije od 65 godina, da u potpunosti poštuju mere koje je donela Vlada Srbije, uključujući i dolazak u hramove na bogosluženja.

Eparhija Bačka: Poštujte mere Vlade Srbije, pričešće moguće u vašem domu


Eparhija je na svom sajtu objavila nekoliko uputstava za sve vernike, a u vezi sa bogosluženjima tokom vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa.

- Kad neko od njih želi da se pričesti, dovoljno je da se javi svome nadležnom parohu, koji će doći u dom vernika i obaviti svetu Tajnu pričešća – navedeno je na sajtu.

Navodi se i da „Pričešće ne predstavljaju magijsku zaštitu od virusa i zaraznih bolesti koji nam prete sa drugih strana, prilikom dolaska u crkvu ili povratka svojim domovima, ili boravka u zaraženim sredinama“. Zbog toga je, navodi Eparhija, neophodno da se praktikuju mere zaštite koje je država propisala.

Kako se dodaje, svete hramove treba celodnevno provetravati i dezinfikovati, posebno celivajuće ikone, stolove, pevnice, podove, „a potom ih kropiti osvećenom vodom i kaditi“.

- Hram treba da bude otvoren celog dana, do završetka večernjeg bogosluženja, da bi verni mogli da u manjim grupama ulaze i uznose Bogu svoje molitve. Po mogućnostima parohijskim hramova, naročito u gradskim sredinama, sveta Liturgija se može vršiti u porti hrama, uz korišćenje spoljašnjeg ozvučenja gde ono postoji, a verni mogu prisustupati svetom Pričešću u hramu ili u portu, u redovima, sa obaveznim razmakom od bar jednog metra između samih vernika - saopštila je Eparhija bačka.

Razumno je, navodi se, i da osvećenje domova povodom predstojećeg praznika Pashe ("vaskršnje vodice") bude odloženo zbog rizika za zdravlje vernika, ali i sveštenoslužitelja, te se preporučuje da „verni bogojavljenskom vodom pokrope svoje domove i da ih okade tamjanom, umnožavajući svoje lične molitve Bogu za skoro okončanje ovog iskušenja, za pomoć lekarima, vojnicima i svima koji su u službi opšteg dobra“.

Više informacija možete dobiti na sajtu Eparhije bačke.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 2 m/s, NW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?