Epidemija gripa u Vojvodini, preporučeno zatvaranje škola i vrtića

11:02:00 11.02.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Grip je u Vojvodini u proteklih nedelju dana bio široko rasprostranjen i sve više građana je obolelo. Zbog toga je od sutra obustavljen boravak dece u vrtićima i nastava u školama, i tako će biti do 21. februara, saopštila je Pokrajinska vlada.

Odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih ustanova i škola je doneo Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Nastava će biti obustavljena do 21. februara, a odluka o načinu nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada biće doneta naknadno.

Epidemija gripa u Vojvodini, preporučeno zatvaranje škola i vrtića


Tokom 19. nedelje nadzora nad gripom, u Vojvodini je registrovan visok prag intenziteta virusa gripa i rastući trend incidencije oboljenja sličnih gripu. Prvi put tokom ove godine intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga u AP Vojvodini, što ukazuje na široko rasprostranjenu aktivnost virusa u pokrajini.

Zbog toga je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo o svemu je obavestio Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, i na osnovu procene epidemioloških službi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, predložio meru privremene obustave rada predškolskih i školskih ustanova.

Rukovodstvu svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje na teritoriji Vojvodine preporučen je nastavak primene mere zabrane ili ograničenja poseta pacijentima. Ove mere biće na snazi dok stopa incidencije virusa i oboljenja sličnih gripu ne bude ispod epidemijskog praga.

Osim gripa i oboljenja sličnih gripu, česte su i akutne respiratorne infekcije u ovom periodu. Oboljenja slična gripu najčešće se registruju kod dece uzrasta od pet do 14 godina, ali je grip aktivan i kod odraslih. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, ukupno je zabeleženo 979 slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini, kod svih uzrasnih grupa. To je skoro dvostruko više zabeleženih slučajeva u odnosu na prethodni period nadzora, kad je bilo 587 slučajeva. Kad je reč o akutnim respiratornim infekcijama, zabeleženo je više od 2.300 slučajeva, što je blagi pad u broju ovih infekcija u odnosu na protekli period nadzora.

Tokom ove nedelje, laboratorijskim testiranjem 52 uzorka, infekcija virusom gripa tipa A (H3N2) dokazana je kod 29 građana, tip A H1N1 prisutan je u uzorcima 10 građana, a tip B kod jednog pacijenta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?