Odjavljena epidemija morbila u Vojvodini, vakcinacija jedina zaštita

12:06:00 17.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Institut za javno zdravlje Vojvodine odjavio je epidemiju morbila u AP Vojvodini. U ovoj epidemiji, od 14. novembra prošle, do 4. aprila ove godine, obolele su ukupno 93 osobe.

- Do epidemije je došlo prelivanjem epidemije iz Republike Srpske u kojoj je tokom 2014/2015 godine registrovano više hiljada obolelih od morbila. Državljani Republike Srpske sa privremenim prebivalištem na teritoriji Vojvodine čine skoro polovinu obolelih, odnosno 44 odsto, u ovoj epidemiji - kaže prim mr sci med Snežana Medić, iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Odjavljena epidemija morbila u Vojvodini, vakcinacija jedina zaštita

Ona dodaje da su u ovoj epidemiji morbila, oko 95.7 odsto, obolele osobe koje ranije nisu bolovale od morbile, a nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane protiv morbila.

- Većinu obolelih od morbila u ovoj epidemiji čine odrasli, 90 odsto, ali je obolelo i devetoro dece, uključujući dvoje odojčadi. Zbog teže kliničke slike i komplikacija morbila 21 pacijent je zadržan na bolničkom lečenju u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini - kaže doktorka Medić.

Ona je naglasila da je vakcinacija MMR vakcinom jedina zaštita od morbila, i da je potrebno da se roditelji sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece protiv morbila, jave svom izabranom pedijatru, kako bi njihovo dete bilo vakcinisano.

Inače, oboleli od morbila registrovani su u Novom Sadu, Temerinu, Bačkoj Palanci, Beočinu, Subotici, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Vršcu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.5 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?