Epidemije gripa za sada nema, ali se očekuje krajem nedelje

14:02:00 06.02.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine trenutno je na našoj teritoriji registrovan srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa, sa rastućim trendom. Broj slučajeva obolelih od virusa gripa u Novom Sadu još uvek je ispod epidemijskog praga. Uz sadašnji trend rasta, očekuje se da epidemijski prag bude pređen krajem nedelje, rečeno je za 021 u Domu zdravlja „Novi Sad“.

Epidemije gripa za sada nema, ali se očekuje krajem nedelje


Kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, predominantan je virus influence tip A H1N1, koji u najvećem broju slučajeva prolazi spontano bez komplikacija za oko nedelju dana. U skladu sa situacijom na terenu, koja zahteva posebnu pažnju, lekari Doma zdravlja su spremni da reaguju u slučaju da bude proglašena epidemija gripa.

Grip je akutna infektivna bolest primarno respiratornog trakta uzrokovana virusom Influence. Postoje tri tipa virusa A,B,C, od kojih tip A i tip B izazivaju oboljenje kod ljudi.

- Savetujemo mirovanje, uzimanje simptomatske terapije, polivitaminske ishrane, voće, povrće, naravno ne zapostaviti ni ostale grupe namirnica. Izuzetno je važno hidriranje (unos tečnosti, voda, čajevi, limunade). Rasprostranjenost i težinu bolesti određuje nivo kolektivnog imuniteta u populaciji. Težina bolesti je u direktnoj korelaciji sa količinom virusa koja se izlučuje respiratornim sekretima – navedeno je u saopštenju načelnice Službe opšte medicine novosadskog Doma zdravlja dr Mirjana Kolundžić.

Klinička slika opšti simptomi - povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, opšta slabost, malaksalost, glavobolja, tegobe od strane respiratornog trakta - kijavica, curenje nosa, gušobolja, suv nadražajni kašalj.

U slučaju razvoja komplikacija u vidu pogoršanja opšteg stanja, otežanog disanja, gušenja, osećaja nedostatka vazduha, izražene glavobolje, savet je da se pacijenti odmah javi svom izabranom lekaru. Posebno su ugroženi stariji od 65 godina, hronično oboleli, imunokompromitovani, zdravstveni radnici kao i svi radnici koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi.

Virus gripa se širi direktnim i indirektnim putem. Direktno putem aerosola, kapljično, kijanjem i kašljanjem, te je neophodno sprovoditi lične mere zaštite prekrivanjem nosa i usta prilikom kašljanja ili kijanja, često pranje ruku koje mogu biti zaražene respiratornim sekretom, kao i opšte mere zaštite izbegavanje zatvorenih prostorija u kojima boravi veliki broj ljudi, održavanje higijene prostorija, radnih površina, predmeta od opšte upotrebne vrednosti (tastature, brava ...) pravilna dispozicija maramica i sl…

Kako navode lekari, vakcinacija je najbolja prevencija protiv gripa. Savetuju izbegavanje kontakata sa obolelima, a pri neizbežnom kontaktu obavezno je nositi zaštitnu masku, održavanje lične higijene, provetravanje prostorija i sl.


Izvor: novisad.com, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1011.5 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?