Epidural besplatan za sve, ako bude dovoljno anesteziologa

13:01:00 18.01.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Epiduralna anestezija biće besplatna za sve porodilje, ali ovu anesteziju one mogu dobiti jedino ako bude slobodan anestezilog.

Epidural besplatan za sve, ako bude dovoljno anesteziologa

Deficit anesteziologa prisutan je u celoj zemlji, pa i u svetu, tako da ih u Betaniji radi samo 10. U ovom porodilištu se do sada primenjivala besplatna epiduralna analgezija za 3-4 odsto porodilja prema akušerskim indikacijama (srčana oboljenja porodilje, povišen krvni pritisak, veći pobačaji, maloletnice i dr.). One porodilje koje su želele bezbolni porođaj epiduralna analgezija izvođena je uz angažovanje anesteziologa iz drugih klinika Kliničkog centra Vojvodine, u dopunskom radu, kao vanstandardna usluga, i to su morale da plate.

Zbog nedostatka anesteziologa za ove porodilje epiduralna analgezija bila je dostupna samo po danu, odnosno od 7 do 22 sata.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo kažu da u toku redovnog radnog vremena na Klinici prisutno oko 7-8 anesteziologa, ostali su ili nakon dežurstva odsutni, ili su na odmoru, a ponekad odsutni zbog bolesti. U toku dežurstva i vikendom, prisutan je samo jedan dežurni anesteziolog, a postupak primene epiduralne analgezije i/ili anestezije podrazumeva višesatni monitoring porodilje.

"Uz sve moguće napore zaposlenih, a imajući u vidu podatak da se dnevno porodi između 20 i 30 porodilja, uz redovan i hitni operativni program, kao i činjenicu da je ansteziologija u našoj zemlji deficitarna specijalizacija i da imamo manjak anesteziologa, praktično je nemoguće omogućiti svim porodiljama primenu ove vrste analgezije", saopšteno je iz Betanije.

Oni napominju da podržavaju predlog Ministarstva zdravlja za bezbolnim porođajem za sve trudnice i da je to savremena metoda kojoj kao struka streme.

"Poštujući uputstvo Ministarstva zdravlja Srbije, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, epiduralna analgezija primenjivaće se i dalje besplatno za sve porodilje gde postoji medicinska indikacija, kao i prema željama porodilje, a u skladu sa trenutnim kadrovskim mogućnostima, odosno u redovno radno vreme i ukoliko bude dostupnih anesteziologa", kažu u Betaniji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?