Evo kako da se rashladite na vrućini

14:07:00 18.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Odlazak na neko od gradskih kupališta nije jedino rešenje da olakšate sebi dan tokom tropskih vrućina. Iako će temperature u gradu ovaj vikend i cele sledeće sedmice biti i do 40 stepeni, ne treba da brinete jer postoje načini kako se lako rashladiti.

Evo kako da se rashladite na vrućini

Ne tuširajte se hladnom, već što toplijom vodom

Koliko god hladan tuš bio prijatan u trenutku, već nekoliko trenutaka posle brisanja peškirom, ponovo ćete se preznojiti. To se dešava zbog velike temperaturne razlike vašeg tela i vode. Zato bi najbolje bilo da se istuširate što toplijom vodom. Bićete prijatno iznenađeni efektom.

Otarasite se fena

Nakon kupanja ne sušite kosu fenom. Sigurno na 40 stepeni ne želite da u vas bude uperen i mlaz vrelog vazduha. Prijaće vam da vam kosa bude mokra malo duže nego obično, a stilizujte je uz malo pene ili gela.

Nemojte se hladiti rukama

Koliko god da vam ovo zvuči čudno, nemojte se hladiti rukama. Iako ćete se na taj način privremeno ohladiti, takva akcija traži mnogo energije i na duži period podići će temperatru tela. Ako želite da se rashladite, koristite veće parče papira ili lepezu, jer će talas vazduha biti jači, a na taj način ćete potrošiti manje energije.

Jedite vrelu supu i ljuto

Možda ne zvuči kao dobra ideja, ali zapravo jeste. Ljuta hrana, kao što je kari, može da vam pomogne da se rashladite tako što ćete toplotu tela izbaciti kroz znoj. Isto je i sa vrelom supom. U vodu koju pijete dodajte nanu, jer tako bolje osvežava.

Nosite samo prirodne materijale

Zaboravite na sintetiku. Pamuk i lan su najbolji saveznici kada je toplo. Oni su laki, puštaju kožu da diše, a ako se odlučite za belu boju ona će odbijati sunčava zrake što će vas dodatno rashladiti. Umesto neudobnih cipela na štiklu, preporučuju se ravne udovne sandale.

U zoru zatvorite prozore

Prozore u svom domu držite otvorene celu noć, a zatvorite ih rano ujutru. Preko stakla možete staviti i tamne zavese. Ako ne volite da vam u kući po danu bude mrak, a nemate klima uređaj, onda ispred ventilatora postavite činiju sa velikim komadom leda. Tako će ka vama duvati hladan vazduh.

Ohladite automobil

Ako iz klimatizovane kancelarije treba da uđete u automobil koji je ceo dan bio na suncu, najbitnije je da što pre zamenite vazduh ih automobila, svežim vazduhom spolja. Najjednostavnji način je da otvorite sve prozore s jedne strane, a da brzo otvarate i zatvarate vrata sa suprotne strane automobila. Tako će se vazduh najbrže zameniti. Uz to, ako u kolima nemate klimu, stavite ogroman komad leda u plastičnu činiju kako se ne bi topio po automobilu. Ovaj trik je bio karakterističan 50-tih za vozače u Arizoni.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
21°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 995.2 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?