Evropska noć istraživača startuje danas u Novom Sadu

17:09:00 22.09.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Evropska noć istraživača biće održana u petak, 27. septembra, а osim u Novom Sadu, još dvadesetak gradova u Srbiji i preko 400 u Evropi će te večeri biti obasjano naukom.

Evropska noć istraživača startuje danas u Novom Sadu


Svi sadržaji su besplatni, a osim centralne manifestacije, Novi Sad priprema pregršt zanimljivih sadržaja već od danas kada će od 19 časova u Naučno-tehnološkom parku biti održano predavanje poznate influenserke (dr CosmicRay), dr Tijane Prodanović „ Šta smo naučili od Meseca?”

U utorak, 24. septembar, od 14 do 18 časova u Naučnom klubu (KS Svilara) biće održan Naučni show, a od 19 tribina u Naučno-tehnološkom parku “Život sa veštačkom inteligencijom“

U četvrtak, 26. septembar, takođe u Naučno-tehnološkom parku, od 12 do 16 časova na programu su radionice „Kako naš mozak radi?“, a od 19 časova u Naučnom klubi (KS Svilara) Otvoreni LabCast „Izazovi u karijeri naučnika“

Centralni događaji su 27. septembra su u Tržnom centru „BIG“ od 16 do 22 časa i Prostoru (Petrovaradin) od 19 do ponoći. Tokom same Noći istraživača u TC „BIG“, istraživači sa svih fakulteta Novosadskog univerziteta iz svog ugla će demistifikovati učešće veštačke inteligencije u sferi njihovog rada, od medicine, preko privrede do tehničkih nauka, uz mnoštvo radionica.

- Pored ovog dela programa, namenjenog najširoj publici svih uzrasta, izdvajamo segment u Prostoru u Petrovaradinu, gde će okupljeni naučnici polemisati o klimatskim promenama, anatomiji veštačke inteligencije, a kao zabavni deo najavljujemo rok koncerte bendova čiji su članovi iz akademskog sveta: Monohrom i VIS Izomeri - navode organizatori.

Inače, prva Noć istraživača u Srbiji održana je 2010. godine u Novom Sadu, kada se okupilo više od sto istraživača da deci i građanima omogući potpun doživljaj nauke. Od tada, poslednji petak u septembru je uvek u znaku naučnika i njihovih istraživanja.

- Nastavljamo da pomeramo granice uz pomoć nauke i entuzijazma i ljubiteljima eksperimenata i naučnih priča, pružamo priliku da i ove godine uživaju u Novom Sadu, Subotici, Kikindi, Inđiji, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Zaječaru … - poručuju organizatori.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti.


Foto: www.nocistrazivaca.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1005.0 mb
Vetar: 2 m/s, E
Pon 7° - 27° Sunčano
Uto 12° - 26° Mogući pljuskovi

Anketa

Kupate li se na Štrandu?