EXIT doneo rekordnih 16,4 miliona evra

20:10:00 29.10.2019, Komentara: 0

NOVI SAD - U dosad najboljoj godini za Egzit ostvaren je rekordan doprinos našeg najvećeg festivala domaćoj privredi.

EXIT doneo rekordnih 16,4 miliona evra


Opsežno istraživanje koje "TIM centar" iz Novog Sada sprovodi svake godine tokom festivala, ove je godine pokazalo da je Egzit doneo novih 16,4 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i cele Srbije.

Od osnivanja festivala do danas, domaća privreda ostvarila preko 180 miliona evra ekonomske koristi od Egzita, i to ne računajući višestruko veću procenjenu vrednost međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije.

Kroz kapije ovogodišnjeg Egzit festivala prošlo je oko 200.000 posetilaca iz više od 90 zemalja.

Porast inostranih turista za gotovo trećinu u odnosu na izuzetno uspešnu 2018. godinu, bio je gotovo ravnomerno podeljen između gostiju iz regiona, te Zapadne i Istočne Evrope.

Zabeležen je i do sada najviši broj posetilaca sa drugih kontinenata i to duplo više u odnosu na prethodne dve godine.

Najviše stranih gostiju stiglo je iz Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Holandije i Bugarske, dok su se na ulicama grada mogli sresti i gosti iz veoma udaljenih i egzotičnih zemalja, među kojima su Brazil, Hong Kong, Indija, Kuvajt, Južna Afrika, Singapur ili Bahrein.

Najviše su trošili gosti sa drugih kontinenata, u proseku 615 evra, a odmah za njima i gosti iz Zapadne Evrope sa oko 600 evra po osobi, a kada se uračuna i domaća publika, posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 420 evra. Ova brojka u istraživanju obuhvatala je isključivo troškove koje ostaju kompanijama u Srbiji (smeštaj, hrana, putni troškovi u zemlji i slično). Gotovo 70% turista je plaćalo smeštaj, od toga najveći broj je bio u iznajmljenim sobama, apartmanima ili stanovima (36.8%), te 11.8% u hotelima i 14.5% u hostelima.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 52%
Pritisak: 996.4 mb
Vetar: 4 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?