Falsifikati od 500, 1000 i 2000 dinara

09:11:00 08.11.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Ukupno 51 falsifikovanu novčanicu policija je zaplenila u Novom Sadu od početka godine, od kojih je 37 bilo strane valute.

Falsifikovane dinarske novčanice koje su se najčešće pojavljivale su u apoenima od 500 dinara, 1.000 dinara, a u poslednje vreme i od 2.000 dinara. One su sve sličnije pravim i sve ih je teže uočiti, ali nekoliko detalja nemoguće je lažirati, objašnjavaju u policiji.

Falsifikati od 500, 1000 i 2000 dinara

Aleksandar Janjić, rukovodilac grupe za suzbijanje privrednog kriminala kaže da kod dinara treba obratiti pažnju na reljefni natpis Narodna banka Srbije, a veoma je bitan i hologram koji se preliva na svetlosti i na njemu ima jasno otisnuta nominalna vrednost apoena.

- Na lažnim novčanicama obično se stavlja aluminijumska folija. Na dnevnoj svetlosti je i boja lažnih novčanica tamnija u odnosu na originalnu. Razlika je i u papiru, jer je kod pravih novčanica papir elastičan, a kod lažnih je neka vrsta komercijalnog papira koji se lako gužva. Treba obratiti pažnju i na srebrnu nit, gde ima mikrotekst dinar i koja se na pravoj novčanici i svetlosti vidi i sa jedne i sa druge strane, dok kod lažnih novčanica ili je nema ili se vidi samo s jedne strane - objašnjava Janjić.

Falsifikati se najčešće rasturaju na mestima gde ima mnogo ljudi i gde je veliki obrt novca, kao što su pijace, noćni klubovi, benzinske pumpe, železničke i autobuske stanice, pa na ovim mestima treba biti posebno oprezan i proveriti svaku novčanicu.

Ukoliko falsifikovana novčanica dospe u vaše ruke preporučuje se da je odnesete u banku ili u policiju, kako bi se ona povukla sa tržišta, ali ukoliko pokušate da je stavite u promet tog trenutka se počinili krivično delo zbog kojeg možete da završite u zatvoru.

Izvor: Novosadska TV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?