Garaža na Podbari biće znatno manja

19:10:00 03.10.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Javna garaža na površini između Kosovske i Šumadijske ulice na Podbari biće izgrađena, ali će biti znatno manja.

Garaža na Podbari biće znatno manja


Kako piše 021, na današnjoj javnoj raspravi Komisije za planove trebalo je da se govori o dva urbanistička plana koja su se ticala Adica i Podbare. I dok se o urbanističkim izmenama na Adicama zapravo i nije raspravljalo, jer podnosioci primedbi nisu bili prisutni, o prostoru Podbare se povela rasprava. Komisiji je predloženo da odbije dosta primedbi, ali je, istovremeno, predlog da se nekolicina njih u potpunosti ili delimično usvoji.

Svakako najspornije za stanovnike ovog grada bio je predlog da se na prostoru između Kosovske i Šumadijske ulice izgradi garaža sa suterenom, prizemljem i tri sprata, koja bi bila kapaciteta 350 parking mesta. Građani su podneli primedbe, a uz to su priložili i 770 potpisa stanara ovog dela grada, kojima se protive ovoj ideji.

Kako su naveli, javna garaža ne bi trebalo da se planira na predviđenoj parceli, jer bi to predstavljalo rizik po zdravlje, uticalo bi na kvalitet života, vrednost nekretnina bi se umanjila, negativno bi uticalo na način uređenja prostora, a smanjile bi se površine za javno zelenilo i uticalo bi se na povećanje rizika od požara, dok bi saobraćaj bio lošiji.

Predlagači plana naveli su da će se izgradnjom javne garaže postići upravo suprotni rezultati od onih koje su naveli građani. Ipak, oni su jednim delom izašli u susret građanima i predložili Komisiji za planove da smanji gabarit garaže, odnosno da se gradi objekat koji će imati suteren i još jednu etažu koja će samo jednim delom biti iznad nivoa tla. Tako bi umesto planiranih 350, garaža imala oko 140 parking mesta.

Predloženo je da poluukopana etaža bude najviše do dva metra iznad tla. Ideja je da se na krovu buduće garaže postavi zelena površina sa dodatnim sadržajem, kako bi to bilo dečije igralište, s tim što bi način ozelenjavanja prostora morao da se usaglasi sa konstrukcijom krova.

Kako je istaknuto, izgradnjom javne garaže u ovom delu grada nudi se rešenje za postojeći problem, čiji su uzrok neizgrađena parking mesta u okviru višeporodičnih i poslovnih objekata, ali i neprestano povećanje broja motornih vozila u gradu.

Ovakav ishod po pitanju garaže na Podbari mogao se, donekle, i očekivati, s obzirom na to da je gradonačelnik Miloš Vučević nedavno izjavio kako je urbanistima naložio da razmotre ove primedbe građana, odnosno da ona ne ide u visinu, već u podzemne nivoe.

Jedna od spornih tačaka ovog plana bilo je i pitanje garaža u takozvanom Bloku 16, stambenom kvartu koji obuhvata Miloša Bajića, Žarka Vasiljevića, Stevana Milovanova i Dušana Vasiljeva. Nekoliko građana je podnelo primedbe koje su se odnosile na rušenje nelegalnih garaža, ukazujući na to da je legalizacija u toku, ali je Komisiji predloženo da ova primedba bude odbijena, jer, kako je obrazloženo, nešto što je izgrađeno na javnoj površini ne može da bude legalizovano.

Tazmatrano je i pitanje proširenja Saobraćajne škole „Pinki“, za koju je planirano da se proširi na obližnju parcelu. Predstavnici škole su ukazali na to da imaju problema, jer đaci nemaju prostor na kojem mogu da borave, zbog čega su na ulici, što nije bezbedno, što predstavlja problem i stanarima tog kraja.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?