Gas će na zimu morati da poskupi pet do 10 odsto

17:10:00 20.10.2018, Komentara: 0

S obzirom na to da cena nafte na svetskom tržištu i dalje skače, što direktno utiče na kretanje cene plavog energenta, logično je očekivati da će tokom aktuelne grejne sezone doći do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji za pet do 10 odsto, smatra stručna javnost.

Gas će na zimu morati da poskupi pet do 10 odsto


Direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović nedavno je izjavio da „cene gasa rastu i da ćemo morati da prilagodimo cene za domaćinstva i za malu privredu“ dodavši da neće biti „nikakvog ekstremnog poskupljenja“. Ipak, Bajatović nije rekao kada će i u kom procentu zatražiti od nadležnih korekciju cene gasa za potrošače u Srbiji, piše list Danas.

Trenutna cena gasa po kojoj „Srbijagas“ snabdeva domaćinstva iznosi 32,28 dinara po kubnom metru.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je poskupljenje gasa za potrošače u našoj zemlji neminovno.

– To je nužno kako bi Srbijagas mogao normalno da funkcioniše jer su povećane nabavne cene ruskog gasa. Očekujem da će se cene gasa u toku grejne sezone povećati. Pretpostavljam da bi gas trebalo da poskupi oko 10 odsto, ali s obzirom da je Vlada Srbije ta koja donosi konačnu odluku o korekciji, vrlo je moguće da će taj procenat biti smanjen na oko pet posto. Bez obzira na to, zbog niskog standarda života u našoj zemlji, bilo kakvo poskupljenje će predstavljati ozbiljan udarac po džep potrošača – navodi Vuletić.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović takođe smatra da spoljni parametri pokazuju da do poskupljenja mora da dođe, ali i da se u „Srbijagasu“ ne vodi dovoljno računa o smanjenju troškova u poslovanju koji su veoma veliki.


Izvor: Danas


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 997.5 mb
Vetar: 4 m/s, NNW
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?