Gatrijev test novorođenčadi od sada u Betaniji

09:10:00 11.10.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Roditelji novorođenčadi od sada neće morati svoje bebe da vode u bilo koju ustanovu da bi im bio urađen Gatrijev test, već će to biti urađeno prilikom otpusta iz Betanije.

Gatrijev test novorođenčadi od sada u Betaniji


Naime, ovaj test do nedavno je rađen u Dečijoj bolnici između petog i osmog dana života bebe. Tokom vanrednog stanja koje je uvedeno zbog epidemiološke situacije samo uzorkovanje je sprovođeno u okviru patronažne službe Doma zdravlja u Novom Sadu, kako bi se sprečio kontakt zdrave novorođenčadi sa bolesnom decom koja se inače leče na Institutu.

U saradnji sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, unapređenjem tehnologije i promenom organizacije rada omogućeno je da se novorođenčad uzorkuju pri otpustu iz porodilišta. Samo roditelji dece čiji nalazi budu pozitivni ili sumnjivi i dalje će se obaveštavati telefonom, a ponavljanje testa će se kao i do sada raditi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Program neonatalnog skrininga na fenilketonuriju i hipotireozu, tzv. Gatrijev test, se na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine sprovodi od 2002. godine za svu novorođenčad rođenu na teritoriji cele Vojvodine. To su dva urođena oboljenja, koja, ako se dijagnostikuju na vreme i započne odgovarajuća terapija, ne utiču na dalji rast i razvoj deteta.

Poseban program neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu u Vojvodini se sprovodi kontinuirano od 2009. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Ovaj skrining je pridodat neonatalnom skriningu na fenilketonuriju i hipotireozu i obavlja se ukoliko su se roditelji sa tim složili i potpisali informativni pristanak.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
11°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 1004.9 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?