Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ dobija status ustanove od posebnog značaja

19:02:00 11.02.2019, Komentara: 0

Dve gimnazije - beogradska Matematička i novosadska „Jovan Jovanović Zmaj“ dobiće status ustanova od posebnog nacionalnog značaja, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević na vanrednoj sednici Skupštine Srbije.

Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ dobija status ustanove od posebnog značaja

foto: FB, gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj"

- Uvodimo termin ustanova od posebnog nacionalnog interesa - rekao je Šarčević i dodao da tu prestižnu titulu imaju Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut za biološka istraživanja i Beogradski univerzitet, javio je Tanjug.

- Matematička gimnazija dala je 500 doktora nauka, njeni đaci osvojili su isto toliko medalja, to je ustanova koja na međunarodnom planu naše obrazovanje promoviše kao najbolje - rekao je Šarčević i dodao da su đaci te beogradske gimnazije prvaci ne samo u fizici, matematici, već i glumi i pevanju.

Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, koja je odškolovala 77 akademika, koja ulazi u četvrti vek postojanja, gde se đaci obrazuju i na ruskom, nemačkom i francuskom, dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja, podsetio je Šarčević.

Ministar je dodao da novi status neće značiti dodatne finansijske nagrade, ali da će profesori koji u njima rade, kada se usvoji zakon o platama u javnom sektoru, moći da napreduju brže i da imaju više plate. Prema njegovim rečima, i druge ustanove koje ispune ovakve kriterijume imaće mogućnost da se nađu u takvom društvu. Sve to predviđeno je Nacrtom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Matematička gimnazija u Beogradu već ima status škole od posebnog interesa, koji imaju još četiri škole u Srbiji - Filološka gimnazija u Beogradu, Karlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija i škola za muzičke talente u Ćupriji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.5 mb
Vetar: 3 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?