Godina zatvora i tri uslovno zbog fotokopiranja udžbenika

10:11:00 11.11.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Viši sud u Novom Sadu potvrdio je nedavno presudu Osnovnog suda u Novom Sadu i Omera Pobuđanovića iz Novog Sada, vlasnika jedne fotokopirnice, osudio na godinu dana zatvora i tri godine uslovno, zbog neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela.

Godina zatvora i tri uslovno zbog fotokopiranja udžbenikafoto: RTV

– U tom krivičnom postupku utvrđena je povreda autorskih prava profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Mila Boškovića, koji predaje Kriminologiju, dr Zorana Stojanovića, koji predaje Krivično pravo – opšti i posebni deo, dr Maje Stanivuković i docenta dr Petra Đundića iz predmeta Međunarodno privatno pravo, dr Dragana Milkova iz predmeta Upravno pravo i još nekih – rekao je Stefan Samardžić, asistent na Katedri za krivično pravo na Pravnom fakultetu UNS-a.

Pobuđanović je u svojoj foto-kopirnici nekoliko godina bez dozvole autora i izdavača, Centra za izdavačku delatnost Pravnog fakulteta u Novom Sadu, foto-kopirao i prodavao užbenike profesora tog fakulteta. Nakon što su autori čiji su udžbenici neovlašćeno umnožavani podneli prve krivične prijave, policija je u više navrata pretresala poslovni prostor foto-kopirnice i privremeno oduzela veći broj foto-kopija udžbenika i skripti. One su korišćene kao dokazi u toku sudskog postupka i više svedoka je potvrdilo da su u više navrata u Pobuđanovićevoj foto-kopirnici, koja se nalazi u blizini fakulteta, kupovali unapred umnožene i spiralno uvezane foto-kopije udžbenika ili njihovih delova, kao i skripti iz pojedinih predmeta.

Visina koristi koju je Pobuđanović ostvario neovlašćenim umnožavanjem autorskih dela koja je izdao Pravni fakultet UNS-a, i istovremeno visina materijalne štete, po postavljenom imovinskopravnom zahtevu veća je od deset miliona dinara, ali o tom zahtevu sud nije odlučivao, već je oštećene uputio da, na osnovu krivične presude, u parničnom postupku potražuju naknadu materijalne štete.

Izvor: Dnevnik.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?