Godinu dana od odlaska Đorđa Balaševića

09:02:00 19.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Pre tačno godinu dana, 19. februara 2021. godine, preminuo je najpopularniji novosadski kantautor i pesnik Đorđe Balašević.

Godinu dana od odlaska Đorđa Balaševića


Balašević je preminuo u Kliničkom centru Vojvodine, u 67. godini. Njegova iznenadna smrt potresla je čitav jugoslovenski prostor, a i šire od toga. Novosađani i ljudi koji su dolazili iz svih krajeva Srbije i bivše SFRJ opraštali su od omiljenog pesnika danima ispred njegove kuće i na Trgu slobode. U mnogim gradovima spontano su se okupljali poštovaoci njegove muzike, palili su sveće i pevali njegove pesme.

Balašević je sahranjen u nedelju, 21. februara, na Gradskom groblju u Novom Sadu, uz prisustvo porodice i tamburaša. Tog dana bio je dan žalosti u Novom Sadu.

Širom grada osvanuli su bilbordi sa njegovim stihovima. A poslednji pozdrav Balaševiću bio je dan nakon sahrane, na keju. Nekoliko hiljada građana pevalo je horski njegove pesme na događaju nazvanom „Noć kada je Đole preplivao Dunav“.

Njegova porodica objavila je da neće biti zvaničnog obeležavanja godišnjice smrti Đorđa Balaševića.

Gradske vlasti započele su proceduru izgradnje muzeja posvećenog našem najpoznatijem kantautoru. Muzej će se nalaziti u Univerzitetskom parku, u blizini keja i Dunava.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?