Gotovo 10.000 Novosađana uživalo u simfonijskom spektaklu

19:09:00 16.09.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Više hiljada Novosađana uživalo je sinoć u koncertu Vojvođanskog simfonijskog orkestra koji je održan ispred Banovine. Organizator koncerta, Fondacija „Novi Sad 2021“, procenjuje da je ovom koncertu pod vedrim nebom prisustvovalo gotovo 10.000 ljudi.


Gotovo 10.000 Novosađana uživalo u simfonijskom spektaklu

foto: Fondacija Novi Sad 2021



Simbolično u 20:21 Novim Sadom proneo se zvuk uvertire iz opere „Karmen“ Žorža Bizea i time je otvoren čuveni Korzo. Bulevar Mihajla Pupina, nekadašnje novosadsko šetalište ponovo je postao Korzo - mesto najlepših sećanja, istorije i skivenih ljubavi.


Gotovo 10.000 Novosađana uživalo u simfonijskom spektaklu

foto: Fondacija Novi Sad 2021



- Na mestu gde je održan ovaj koncert, Novi Sad je prerastao iz varoši u grad, prateći u prošlosti, kao srpska Atina, tada savremene evropske tokove. Gotovo 100 godina kasnije, kroz Keleidoskop - delo kulture zajedništva, a naraočito ovim koncertom, naš grad je dokazao da može biti domaćin evropske prestonice kulture 2021. godine - ističe direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković. On dodaje da je najbitnije što se potvrdilo da kultura jeste u fokusu Novosađana, jer ne može svaki grad da podredi jednu od najznačajnijih saobraćajnica u gradu velikanima klasične muzike.


Gotovo 10.000 Novosađana uživalo u simfonijskom spektaklu

foto: Fondacija Novi Sad 2021



Vojvođanski simfoničari pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića sat i po svirali su dela Bizea, Mocarta, Pučinija, Rosinija, Verdija, Šostakoviča, Čajkovskog, Hačaturijana, Kalmana, Bernštajna, Markeza i Gunoa, kao solistkinje nastupile su Danijela Jovanović, Emilija Minić, Dragana Radaković i Radoslava Vorgić Žuržovan, dok su solisti bili Nikola David, Vasa Stajkić i Dejan Heraković. Novosađani su orkestar nagradili višeminutnim aplauzom i ovacijama, a oni su odsvirali tri kompozicije na bis. Sinoćni koncert je održan povodom obeležavanja 40 godina od osnivanja Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih "Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović - Kalin".

Deo atmosfere možete pogledati putem sledećeg linka:


U okviru Kaleidoskopa, premijera predstave „Krvave svadbe „ biče premijerno izvedena 18. septembra u Srpskom narodnom pozorištu. Od 22. septembra Kaleidoskop predstavlja i Almaški kraj, a zabava za najmlađe sugrađane biće opera za decu „Čarobna frula“ u dvorcu Eđšeg 23. septembra. Svečano zatvaranje Kaleidoskopa - dela kulture zajedništva, Novosađane očekuje 29. septembra.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?